Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej.

Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura.

Składniki:

  • ok. 1 kg cebuli
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 50 g masła
  • 3 szklanki wody
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • świeży tymianek- ok. łyżeczki
  • liść laurowy
  • kilka kromek weki lub bagietki
  • drobno starty ser żółty

Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis

Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim rondelku doprowadź do wrzenia białe wino i gotuj przez około minutę, po czym dodaj wodę, bulion wołowy oraz liść laurowy i ponownie zagotuj.

Obejrzyj nasze filmy:

Cebulę oprósz mąką i nadal podsmażaj mieszając, aż całość zgęstnieje. Stopniowo dodawaj gorący wywar. Kiedy zupa ponownie zgęstnieje, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut bez przykrycia na małym ogniu. Następnie wyjmij liść laurowy i dosyp świeży tymianek. Podczas gotowania przygotuj w piekarniku grzanki z serem. Na koniec ułóż je na wierzchu przelanej do miseczek zupy.

Smacznego!

dana devolk BJet Z80fv8 unsplash scaled