Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej.
Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura.
Składniki:
- ok. 1 kg cebuli
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 50 g masła
- 3 szklanki wody
- 4 szklanki bulionu wołowego
- łyżka mąki
- świeży tymianek- ok. łyżeczki
- liść laurowy
- kilka kromek weki lub bagietki
- drobno starty ser żółty
Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis
Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim rondelku doprowadź do wrzenia białe wino i gotuj przez około minutę, po czym dodaj wodę, bulion wołowy oraz liść laurowy i ponownie zagotuj.
Obejrzyj nasze filmy:
Cebulę oprósz mąką i nadal podsmażaj mieszając, aż całość zgęstnieje. Stopniowo dodawaj gorący wywar. Kiedy zupa ponownie zgęstnieje, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut bez przykrycia na małym ogniu. Następnie wyjmij liść laurowy i dosyp świeży tymianek. Podczas gotowania przygotuj w piekarniku grzanki z serem. Na koniec ułóż je na wierzchu przelanej do miseczek zupy.
Smacznego!