Zupa krem z suszonych grzybów to doskonały sposób na sycący i aromatyczny posiłek. Bez wątpienia kojarzy się też ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego sprawdzi się również jako przystawka podczas wigilijnej kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Jej głęboki, kremowy smak z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Prosty przepis: Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 80 g suszonych podgrzybków lub borowików (można dać więcej)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniej główki selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 świeży grzyb (może być pieczarka) do ozdoby
  • około pół szklanki zimnego mleka
  • masło klarowane
  • sól oraz pieprz do smaku

Zupa krem z suszonych grzybów – przepis

Suszone grzyby płuczemy, następnie zalewamy mlekiem i uzupełniamy zimną wodą tak, by były przykryte. Odstawiamy na Kilka godzin, choć zaleca się moczyć je nawet całą noc. Po tym czasie gotujemy grzyby w płynie, w którym się moczyły (około 15 minut).

Obejrzyj nasze filmy:

Warzywa obieramy i dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Jedną cebulę, dwie marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy z nich bulion, po czym odcedzamy. Łodyżkę zielonej natki pozostawiamy. Przyda się na końcu do udekorowania naszej zupy.

Grzyby wyciągamy z płynu, w którym się gotowały, a następnie łączymy ze sobą oba wywary – grzybowy wraz z warzywnym. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku na maśle, po czym dodajemy startą na tarce marchewkę, małe kawałki ziemniaków oraz grzyby i suszone zioła. Mieszając, podsmażamy wszystko przez kilka minut. Całość zalewamy bulionem, następnie gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Odstawiamy z kuchenki do przestudzenia, po czym miksujemy na jednolity krem wraz ze śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem zupy na stół kroimy jedną pieczarkę w plasterki i smażymy ją na maśle na złocisty kolor. Na wierzch zupy kładziemy też listki pietruszki lub innych świeżych ziół. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

pexels valeria boltneva 1872903