Boże Narodzenie,  Desery

Kruche ciasto z orzechowym nadzieniem i malinową polewą

Pyszne kruche ciasto z rozpływającym się w ustach orzechowym nadzieniem i nutką aromatycznego cynamonu. Doskonałe na wigilijny stół, jak i zimowe wieczory przy ciepłej herbacie. Oblane malinowym sosem rozpieszcza wszystkie zmysły i bezsprzecznie kojarzyć się może z Bożym Narodzeniem.

Błyskawiczny pomysł na Świąteczne ciasto marchewkowe

Składniki

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej typ 650
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110 g schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • odrobina soli

Nadzienie orzechowe:

  • 400 g mielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru
  • ok. 8 łyżek wody
  • 2 białka
  • łyżeczka cynamonu

Polewa malinowa:

  • 3 szklanki mrożonych malin
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Kruche ciasto z orzechowym nadzieniem i malinową polewą – przepis

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników i wyrobić ręcznie lub końcówką do ciasta kruchego w mikserze. Wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i cukier, wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Podzielić ciasto na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3).

Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć pergaminem, a następnie większą częścią ciasta i wyrównać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, powoli dosypując do nich pół szklanki cukru. Dodać kilka łyżek wody, cynamon i zmielone orzechy. Nadzienie rozsmarować na wierzchu, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta.

Piec w temperaturze 175 st. C przez około 35 minut. Nie wyjmować z formy przed ostudzeniem, ponieważ gorące ciasto może się złamać. Po wystygnięciu najlepiej oprószyć cukrem pudrem.

Maliny rozmrozić lub od razu umieścić w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu. Jeśli zostały wcześniej rozmrożone i odciekł z nich sok, można dolać około 1/4 szklanki wody. Dodać cukier i od momentu zagotowania trzymać na ogniu około 5 minut ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać dokładnie w odrobinie wody i wlać do gotującej się polewy. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Najlepiej polewać ciasto tuż przed jego podaniem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.