Pyszne kruche ciasto z rozpływającym się w ustach orzechowym nadzieniem i nutką aromatycznego cynamonu. Doskonałe na wigilijny stół, jak i zimowe wieczory przy ciepłej herbacie. Oblane malinowym sosem rozpieszcza wszystkie zmysły i bezsprzecznie kojarzyć się może z Bożym Narodzeniem.
Błyskawiczny pomysł na Świąteczne ciasto marchewkowe
Składniki
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki maki pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 110 g schłodzonego masła
- 1 duże jajko
- odrobina soli
Nadzienie orzechowe:
- 400 g mielonych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
- ok. 8 łyżek wody
- 2 białka
- łyżeczka cynamonu
Polewa malinowa:
- 3 szklanki mrożonych malin
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Kruche ciasto z orzechowym nadzieniem i malinową polewą – przepis
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do sypkich składników i wyrobić ręcznie lub końcówką do ciasta kruchego w mikserze. Wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i cukier, wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Podzielić ciasto na dwie części (w proporcji 2/3 i 1/3).
Obejrzyj nasze filmy:
Formę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć pergaminem, a następnie większą częścią ciasta i wyrównać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, powoli dosypując do nich pół szklanki cukru. Dodać kilka łyżek wody, cynamon i zmielone orzechy. Nadzienie rozsmarować na wierzchu, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta.
Piec w temperaturze 175 st. C przez około 35 minut. Nie wyjmować z formy przed ostudzeniem, ponieważ gorące ciasto może się złamać. Po wystygnięciu najlepiej oprószyć cukrem pudrem.
Maliny rozmrozić lub od razu umieścić w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu. Jeśli zostały wcześniej rozmrożone i odciekł z nich sok, można dolać około 1/4 szklanki wody. Dodać cukier i od momentu zagotowania trzymać na ogniu około 5 minut ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać dokładnie w odrobinie wody i wlać do gotującej się polewy. Wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Najlepiej polewać ciasto tuż przed jego podaniem.
Smacznego!