
Świąteczne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe kojarzy się nam z późną jesienią i zimowymi popołudniami. Jest idealną, słodką, zdrową przekąską, ze składników dostępnych w każdym sklepie.
Ciasto marchewkowe bardzo wdzięcznie zaprezentuje się na świątecznym stole: pięknie pachnie przyprawami i jest lżejszą alternatywą dla klasycznego piernika. Jest proste w przygotowaniu, a także stwarza wiele możliwości kreatywnego udekorowania. To prosty przepis, który na pewno wyjdzie nawet osobom, które nie mają wprawy w pieczeniu ciast.
Sprawdź przepis na Ciasto murzynek
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- pół szklanki oleju
- 200 g startej na tarce, obranej marchewki
- 1 starte na tarce jabłko bez skórki
- 200 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- do smaku: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa lub dobrej jakości przyprawa do piernika
Świąteczne ciasto marchewkowe – przepis
Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Jajka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, a na końcu również olej. Wymieszać masę jajeczną ze startą marchwią i jabłkiem. Dodaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie wymieszać wszystkie w składniki w misce. Przełożyć do okrągłej tortownicy wyłożonej porządnym papierem do pieczenia.
Piec godzinę w temperaturze 150 stopni C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku. Jest tak, jeśli ciasto nie klei się do patyczka, nie zostają na nim mokre smugi masy.
Dekoracja ciasta to prawdziwa przyjemność – daj się ponieść wyobraźni.
Poniżej przedstawiamy 3 sposoby na świąteczne udekorowanie ciasta marchewkowego:
- ciasto przekrój na pół i przełóż dżemem pomarańczowym, górę posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz plasterkami suszonych cytrusów np. cytryn i pomarańczy, możesz też dołożyć gałązkę rozmarynu,
- ciasto oblej na górze roztopioną białą czekoladą, na której ułóż bakalie np. orzechy włoskie lub suszoną żurawinę,
- jeśli chcesz osiągnąć prawdziwie świąteczny efekt to posmaruj górę ciasta serkiem typu philadelphia lub mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym (2, 3 kropelki), możesz też zrobić dekoracje z masy marcepanowej np. gwiazdki lub mini marcheweczki.
