Planując niedzielny deser lecz nie mając w lodówce zbyty dużej ilości składników warto wykorzystać przepis na ciasto marchewkowe z kremem.

Tak popularne warzywo jak marchewka można wykorzystać nie tylko na surówkę. Ciasto marchewkowe z kremem zawsze wychodzi puszyste i miękkie. Marchewka czyni cuda, dzięki czemu jest aromatyczne i wilgotne przez długi czas. Jego smak jest wyjątkowy, a struktura aksamitna i krucha.

Jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem?

Ciasto marchewkowe z kremem przyrządza się bardzo łatwo, dlatego od wielu lat tak często gości na polskich stołach. Krem można wykonać z pistacji lub orzechów oraz serka mascarpone, niezależnie jaki środek wybierzemy możemy mieć pewność, że będzie pyszne i zniknie w zaskakującym tempie.

Ciasto marchewkowe z kremem przyrządza się szybko więc jest świetnym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Dzieci jak i dorośli zajadają się tym smakiem od lat i na pewno jeszcze długo będzie gościło na naszych stołach. W tym cieśnie nie wyczujemy typowego smaku marchewki. Wręcz osoby, które próbują ciasta z marchewki zawsze pytają, z czego jest zrobione to ciasto.

Warto jednak korzystać ze sprawdzonych przepisów, a smak na pewno nas nie zawiedzie.

Jest wiele prawdy w tym, że w cieście marchewkowym bez kremu wcale nie czuć marchewki. Jednym słowem ciasto jest po prostu pyszne.

Jeśli mamy troszkę mniej czasu to możemy zdecydować się na wersję ciasta bez kremu. Na blogu znajdziesz sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe bez kremu. Jeśli wolicie znacznie bardziej słodkie desery to możecie przygotować tort czekoladowy, albo pyszny, puszysty sernik na herbatnikach.

Ciasto marchewkowe z kremem składniki

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 200 g startej na tarce, obranej marchewki
  • 1 starte na tarce jabłko bez skórki
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • do smaku: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa lub dobrej jakości przyprawa do piernika

Składniki na krem

  • 1 duży kubek śmietany 30% (400 ml)
  • 1 kubeczek serka mascarpone (ok.250 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Ciasto marchewkowe z kremem przepis

Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jabłka i marchewkę wcześniej obieramy.

Jajka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, a na końcu również wlewać pomału olej. Wymieszać masę jajeczną ze startą marchwią i jabłkiem. Dodać przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie wymieszać wszystkie w składniki w misce. Przełożyć do okrągłej tortownicy wyłożonej porządnym papierem do pieczenia.

Piec godzinę w temperaturze 150 stopni C przez 40 minut. Ciasto pieczemy w opcji góra – dół. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku. Jest tak, jeśli ciasto nie klei się do patyczka, nie zostają na nim mokre smugi masy.

Zabieramy się do przygotowania kremu. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier puder, kilka kropel aromatu oraz serek mascarpone. Całość dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na ok. 15-20 minut, aby masa odrobinę zgęstniała.

Ciasto kroimy wzdłuż na dwa kawałki i spód smarujemy przygotowanym kremem, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta.

Dekoracja ciasta to jednak prawdziwa przyjemność – daj się ponieść wyobraźni.

Poniżej przedstawiamy 3 sposoby na świąteczne udekorowanie ciasta marchewkowego z kremem:

  • ciasto przekrój na pół i przełóż dżemem pomarańczowym, górę posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz plasterkami suszonych cytrusów np. cytryn i pomarańczy, możesz też dołożyć gałązkę rozmarynu,
  • ciasto oblej na górze roztopioną białą czekoladą, na której ułóż bakalie np. orzechy włoskie lub suszoną żurawinę,
  • jeśli chcesz osiągnąć prawdziwie świąteczny efekt to posmaruj górę ciasta serkiem typu philadelphia lub mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym (2, 3 kropelki), możesz też zrobić dekoracje z masy marcepanowej np. gwiazdki lub mini marcheweczki.
  • ciasto możemy również posypać cukrem pudrem

Ciasto smakuje wybornie podane z ciepłym kakao, albo popołudniową kawą.

Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto marchewkowe z kremem