Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami to błyskawiczne danie obiadowe, które przygotujecie dosłownie w 10 minut. Danie jest pyszne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze.
Polecam do tego dania użyć świeżego szpinaku, ale jeśli nie macie to po prostu wykorzystajcie ten mrożony.
Polecam: Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na dwie porcje)
- 120 g makaronu razowego penne
- 300g krojonych pomidorów z puszki
- 2 garści szpinaku
- 25g parmezanu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami – przepis
Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie makaronu. Następnie go odcedzamy.
Podczas gotowania makaronu, do rondelka dodajemy masło, szpinak, sól, pieprz i starty na drobnych oczkach na tarce czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy pomidory, oregano i całość dusimy jeszcze ok. 3 minut. Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy.
Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.
Smacznego!