Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami to błyskawiczne danie obiadowe, które przygotujecie dosłownie w 10 minut. Danie jest pyszne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze.

Polecam do tego dania użyć świeżego szpinaku, ale jeśli nie macie to po prostu wykorzystajcie ten mrożony.

Polecam: Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na dwie porcje)

  • 120 g makaronu razowego penne
  • 300g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 garści szpinaku
  • 25g parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano

Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami – przepis

Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie makaronu. Następnie go odcedzamy.

Podczas gotowania makaronu, do rondelka dodajemy masło, szpinak, sól, pieprz i starty na drobnych oczkach na tarce czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy pomidory, oregano i całość dusimy jeszcze ok. 3 minut. Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy.

Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy tartym parmezanem i podajemy.

Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami
Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami

Smacznego!