Makaron ze szpinakiem i pieczarkami to błyskawiczna propozycja na aromatyczny i pożywny obiad. Jak nie przepadacie za szpinakiem, to pomińcie ten składnik, jednak jest on zupełnie niewyczuwalny.
Jeśli macie ochotę, to użyjcie do przygotowania tej potrawy makaronu razowego, tagliatelle, albo takiego jaki lubicie.
Sprawdź przepis na: Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- makaron do spaghetti
- 250g pieczarek
- garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa
Dodatkowe składniki
- parmezan
Zobacz przepis na: Szybki makaron z suszonymi pomidorami
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – przepis
- Makaron do spaghetti gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie, kiedy gotuje się makaron na oliwie szklimy posiekaną szalotkę.
- Jak szalotka będzie szklista dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy go dosłownie przez 15 sekund.
- Dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy wszystko ok. 5 minut.
- Na patelnie dodajemy szpinak, doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dusimy wszystko ok 3 minut, uważając aby szpinak za bardzo nie zmienił koloru.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
- Przekładamy do sosu makaron (najlepiej taki prosto z wody, bowiem skrobia zagęści nam odrobinę nasz sos).
Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Smacznego!