Chyba każdy z nas zna smak kapusty zasmażanej. Pasuje do schabowego, kotletów mielonych, idealnie komponuje się z krupniokami i wieloma innymi daniami. Poniższy przepis jest alternatywą dla zasmażki jaką robi się z mąki i masła gdyż zamiast tego dodamy do kapusty boczek.
Co ważne kapusta nie musi być koniecznie „młoda” ponieważ dokładnie taki sam efekt uzyskany z kapusty „starej”-czyli dostępnej później, w sezonie jesiennym. Przepis jest bardzo prosty i nawet początkujący laik w kuchni da sobie z nim radę.
Sprawdź jak sobie poradzić: Grypa w pełni – popraw odporność
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- pół główki kapusty – około 500g
- po jednej płaskiej łyżeczce soli, cukru, oraz pieprzu
- garść świeżego koperku
- około 200 g boczku parzonego
- 200 ml wody
Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem – przepis
Kapustę szatkujemy, umieszczamy w garnku pod przykryciem zalewając wodą i dodając wszystkie przyprawy czyli sól, pieprz i cukier. Po jej zagotowaniu odmierzamy czas- im kapusta starsza tym dłużej będzie się gotować, jednak nie więcej niż 30 minut i nie mniej niż 15 minut. Mieszamy co jakiś czas.
Przeczytaj przepis: Błyskawiczny bigos
W miedzy czasie kroimy boczek w drobną kostkę, stapiając go następnie na patelni. Jeśli woda z kapusty nie wyparowała w całości powinniśmy ją odcedzić. Dodajemy świeży koperek wraz z podpieczonym boczkiem i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!