Łosoś w sojowej marynacie z fasolką to bardzo szybkie i zdrowe danie na obiad. Jak wiecie, łosoś to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega – 3. Powinniśmy go jeść dość często.
Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami.
Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- filet z łososia
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- rozmaryn
- 1/2 cytryny
- fasolka szparagowa
- bułka tarta
- 2 łyżki masła
Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis
- Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
- W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut.
- Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C.
- Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy w niej ugotowaną fasolkę.
Smacznego!
Przepis jest bardzo smaczny. Każdemu smakował.