Łosoś w sojowej marynacie z fasolką to bardzo szybkie i zdrowe danie na obiad. Jak wiecie, łosoś to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega – 3. Powinniśmy go jeść dość często.

Przygotowanie tego danie jest banalnie proste, a smak… no właśnie przekonajcie się sami.

Sprawdź przepis na: Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • filet z łososia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • rozmaryn
  • 1/2 cytryny
  • fasolka szparagowa
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła

Zobacz przepis na Pstrąg łososiowy i frytki z batatów

Łosoś w sojowej marynacie z fasolką – przepis

  1. Łososia myjemy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
  2. W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, 2 łyżki soku z cytryny, rozmaryn. Tak przygotowaną marynatą smarujemy łososia i pozostawiamy go na ok. 15 minut.
  3. Pieczemy go przez ok. 14 minut w temperaturze 170 st. C.
  4. Fasolkę szparagową przebieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
  5. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy w niej ugotowaną fasolkę.
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką
Łosoś w sojowej marynacie z fasolką

Smacznego!