Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową to bardzo szybka i zdrowa propozycja na obiad w ciepłe letnie dni. Odpowiednio zamarynowany łosoś to podstawa tego dania. Łosoś jest specyficzną rybą, więc im mniej składników potrzebnych do jego zamarynowania tym lepiej.

Oczywiście zamiast fasolki możecie użyć dowolnych innych dodatków np. młodych ziemniaczków, kalafiora, brokuła itd.

Przeczytaj także: Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na cytrynowego łososia

  • filet z łososia
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

[adinserter block=”11″]

Dodatki do łososia

  • młoda fasolka szparagowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Sprawdź: Kanapki z rukolą i łososiem

Cytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową – przepis

  1. Łososia myjemy oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sporą ilością soku cytrynowego. Odstawiamy na ok. 15-20 minut.
  2. W osolonej wodzie gotujemy przez ok. 20 minut fasolkę.
  3. Łososia pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 200 st. C. Podajemy z kawałkami cytryny.
  4. Na patelni roztapiany masło, dodajemy bułkę, a następnie dorzucamy ugotowaną fasolkę.

"<yoastmark

Smacznego!