Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami to pyszne danie dla całej rodziny. Warto przygotować je teraz, kiedy dostępne są świeże, zielone szparagi.
Podpowiemy Wam jak je przygotować, aby nie stały się łykowate i suche. Pyszne będą smakować podane z sosem beszamelowym.
Składniki na marynatę
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina rozmarynu
- 1 łyżka miodu
Przeczytaj: Kanapki z rukolą i łososiem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na sos beszamelowy
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina pieprzu
- szczypta soli
Dodatkowo
- filet z łososia
- zielone szparagi
Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami – przepis
- W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
- Ze szparagów (jeśli mają) odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy 4-5 minut.
- Do rondelka wsypujemy mąkę, chwilę ją smażymy – będzie miała wtedy delikatnie orzechowy smak. Dodajemy masło, jak masło będzie się roztapiać dolewamy pomału mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nam zgęstnieje po ok. 5 minutach odstawiamy go z ognia.
- Łososia pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Rybę podajemy razem ze szaragami polanymi sosem beszamelowym.
Smacznego!