Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami to pyszne danie dla całej rodziny. Warto przygotować je teraz, kiedy dostępne są świeże, zielone szparagi.

Podpowiemy Wam jak je przygotować, aby nie stały się łykowate i suche. Pyszne będą smakować podane z sosem beszamelowym.

Składniki na marynatę

  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina rozmarynu
  • 1 łyżka miodu

Przeczytaj: Kanapki z rukolą i łososiem

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • filet z łososia
  • zielone szparagi

Sprawdź: Dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie

Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami – przepis

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Następnie marynujemy w niej łososia. Odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  2. Ze szparagów (jeśli mają) odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy 4-5 minut.
  3. Do rondelka wsypujemy mąkę, chwilę ją smażymy – będzie miała wtedy delikatnie orzechowy smak. Dodajemy masło, jak masło będzie się roztapiać dolewamy pomału mleka, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jak sos nam zgęstnieje po ok. 5 minutach odstawiamy go z ognia.
  4. Łososia pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Rybę podajemy razem ze szaragami polanymi sosem beszamelowym.

Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami Łosoś z sojowej marynacie ze szparagami

Smacznego!