Potrawy z łososia kryją w sobie nieograniczone możliwości przygotowania. Możemy go przygotować w dowolnej formie – pieczonego, grillowanego, smażonego, czy gotowanego na parze. Tym razem skusiłem się na dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie.
Tak pieczonego łososia możemy podać z delikatnymi i zdrowymi warzywami.
Pieczony łosoś to potrawa, która potrafi pobudzić każde kubki smakowe, roznosząc swój aromatyczny zapach po całym pomieszczeniu.
Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Pamiętajcie, ze łosoś to bogactwo bardzo zdrowych dla naszego organizmy kwasów omega-3.
Składniki
- dzwonko łososia
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
- świeże warzywa
Prosty przepis na: Pstrąg łososiowy i frytki z batatów
Dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie – przepis
- Czosnek drobno siekamy i dodajemy do miseczki.
- Do czosnku dodajemy również sos sojowy (zastępuję nim sól), miód, sos z cytryny i odrobine pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowaną marynatą, nacieramy łososia. Pozostawiamy go na 5 minut, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Łososia pieczemy przez ok. 12-14 minut.
- Rybę podajemy wraz ze świeżymi warzywami.
Sprawdź przepis na: Szybkie curry z łososiem
Smacznego!