Potrawy z łososia kryją w sobie nieograniczone możliwości przygotowania. Możemy go przygotować w dowolnej formie – pieczonego, grillowanego, smażonego, czy gotowanego na parze. Tym razem skusiłem się na dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie.

Tak pieczonego łososia możemy podać z delikatnymi i zdrowymi warzywami.

Pieczony łosoś to potrawa, która potrafi pobudzić każde kubki smakowe, roznosząc swój aromatyczny zapach po całym pomieszczeniu.

Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Pamiętajcie, ze łosoś to bogactwo bardzo zdrowych dla naszego organizmy kwasów omega-3.

Składniki

  • dzwonko łososia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • świeże warzywa

Prosty przepis na: Pstrąg łososiowy i frytki z batatów

Dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie – przepis

  1. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do miseczki.
  2. Do czosnku dodajemy również sos sojowy (zastępuję nim sól), miód, sos z cytryny i odrobine pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Przygotowaną marynatą, nacieramy łososia. Pozostawiamy go na 5 minut, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  4. Łososia pieczemy przez ok. 12-14 minut.
  5. Rybę podajemy wraz ze świeżymi warzywami.

Sprawdź przepis na: Szybkie curry z łososiem

Dzwonko z łososia pieczone w słodkiej marynacie

Smacznego!