Pstrąg łososiowy i frytki z batatów to bardzo szybki i zdrowy obiad. Zarówno frytki jak i rybę przygotujemy praktycznie bez tłuszczu.
Danie będzie zdrowe i przede wszystkim bardzo smaczne. Kupcie w sklepie filet z pstrąga łososiowego to nie będziecie mieli ości i całość będzie przyjemniej jeść.
Składniki
- filet z pstrąga łososiowego
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- 2 bataty
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
Pstrąg łososiowy i frytki z batatów – przepis
- Pstrąga łososiowego myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie solimy i pieprzmy.
- Bataty obieramy ze skóry, kroimy w paseczki, tak jak frytki. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i doprawiamy odrobiną cukru.
- Frytki z batatów wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut. Pieczemy w temperaturze 180 st. C.
- Po 15 minutach do piekarnika wkładamy pstrąga łososiowego. Pieczemy razem z frytkami z batatów przed kolejne 20 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Batat lubi pływać