Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem
Inne

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem to danie typowe dla kuchni wielkopolskiej. Są to ziemniaki gotowane w skórce podane z twarogiem.

Ziemniaki mogą być gotowane lub pieczone. Dość często danie to można spotkać nad Bałtykiem jako atrakcja dla turystów. Jest pieczone wtedy w wielkim piecu.

Składniki

  • duże ziemniaki
  • 250 g sera białego
  • 300 ml śmietany
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • masło

Pyry z gzikiem przepis

  1. Ziemniaki gotujemy „w mundurkach” w osolonej wodzie. Ale musimy pilnować aby się nie rozgotowały.
  2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą.
  3. Ziemniaki odcedzamy z wody, obieramy, przekrawamy na pół , kładziemy odrobinę masła i nakładamy na ziemniaki twarożek.
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pyry z gzikiem

Kiedy pierwszy raz ktoś zaproponował mi do zjedzenia pyry z gzikiem – odmówiłam. Sama nazwa bowiem wzbudziła we mnie wiele śmiechu i radości. Pospiesznie sprawdziłam co to jest tak naprawdę ten gzik przepis również pojawił się od razu. Wielkie było moje zdziwienie gdy okazało się, że jest to twaróg z dodatkami. Danie to jest bardzo charakterystyczne dla regionu wielkopolski i kujaw. Potrawa ta była daniem postnym. Jeżeli chciałbyś spróbowac gzika przepis wcale nie jest trudny. Wystarczy twaróg połączyć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem. Możemy połączyć go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub rzodkiewką, cebulą czy szczypiorkiem.

Pyry z gzikiem przepisy

Najpopularniejszym sposobem podania są pyry z gzikiem czyli inaczej ziemniaki z twarogiem. Ziemniaki mogą być podane w mundurkach lub jako obrane. Posypane na wierzchu świeżym koperkiem lub tymiankiem. Warto pamiętać, że gotowane ziemniaki w mundurkach mają w sobie więcej składników odżywczych. Danie to może stanowić podstawę do innych dań lub stanowić osobny posiłek.

Pyra z gzikiem możemy podawać w towarzystwie mięs w marynacie ziołowej. Sam gzik może służyć jako dip do grillowanych warzyw. Danie to będzie wprost idealne na letnie upalne dni.