Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem to danie typowe dla kuchni wielkopolskiej. Są to ziemniaki gotowane w skórce podane z twarogiem.
Ziemniaki mogą być gotowane lub pieczone. Dość często danie to można spotkać nad Bałtykiem jako atrakcja dla turystów. Jest pieczone wtedy w wielkim piecu.
Składniki
- duże ziemniaki
- 250 g sera białego
- 300 ml śmietany
- 4-5 rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- masło
Pyry z gzikiem przepis
- Ziemniaki gotujemy „w mundurkach” w osolonej wodzie. Ale musimy pilnować aby się nie rozgotowały.
- Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą.
- Ziemniaki odcedzamy z wody, obieramy, przekrawamy na pół , kładziemy odrobinę masła i nakładamy na ziemniaki twarożek.

Smacznego!