Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem to danie typowe dla kuchni wielkopolskiej. Są to ziemniaki gotowane w skórce podane z twarogiem.

Ziemniaki mogą być gotowane lub pieczone. Dość często danie to można spotkać nad Bałtykiem jako atrakcja dla turystów. Jest pieczone wtedy w wielkim piecu.

Składniki

  • duże ziemniaki
  • 250 g sera białego
  • 300 ml śmietany
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • masło

Pyry z gzikiem – przepis

  1. Ziemniaki gotujemy „w mundurkach” w osolonej wodzie. Ale musimy pilnować aby się nie rozgotowały.
  2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i mieszamy wszystko ze śmietaną. Doprawiamy solą.
  3. Ziemniaki odcedzamy z wody, obieramy, przekrawamy na pół , kładziemy odrobinę masła i nakładamy na ziemniaki twarożek.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.