Domowy krem z dyni
Zupy

Domowy krem z dyni

Domowy krem z dyni to danie, którego nie może zabraknąć na jesienne obiady. Zupa jest delikatna, aromatyczna, sycąca i bardzo rozgrzewająca.

Imbir i odrobina kurkumy podkreślają jej smak. Krem z dyni możemy podać z odrobina mleczka kokosowego, albo łyżką gęstej śmietany.

Składniki

  • ok. 500g dyni (dowolnej)
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 marchewki
  • szczypta soli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • odrobina oleju

Domowy krem z dyni – przepis

  1. Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w dużą kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju w dość dużym garnku.
  2. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
  3. Zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy starty na tarce imbir, sól, pieprz i kurkumę.
  4. Całość blenderujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami do smaku.
  5. Krem z dyni możemy podać z odrobiną mleczka kokosowego albo śmietaną.

Domowy krem z dyni

Smacznego!

3 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Letica
26 listopada 2019 16:34

Super krem, zrobiłam i wszystkim smakowało. Polecam

Tomaszzz
27 listopada 2019 17:39

Bardzo rozgrzewający, choć to zależy jak ostrą zupę chcemy … i ile damy imbiru.

uciechowski
13 grudnia 2019 19:29

Mi też smakował po zrobieniu go w domu . Czasem trzeba zrobić coś innego i dobrego do jedzenia.