Domowy krem z dyni to danie, którego nie może zabraknąć na jesienne obiady. Zupa jest delikatna, aromatyczna, sycąca i bardzo rozgrzewająca.
Imbir i odrobina kurkumy podkreślają jej smak. Krem z dyni możemy podać z odrobina mleczka kokosowego, albo łyżką gęstej śmietany.
Składniki
- ok. 500g dyni (dowolnej)
- 3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2-3 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 marchewki
- szczypta soli
- 1 l bulionu warzywnego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- odrobina oleju
Domowy krem z dyni – przepis
- Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w dużą kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju w dość dużym garnku.
- Dodajemy następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
- Zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy starty na tarce imbir, sól, pieprz i kurkumę.
- Całość blenderujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami do smaku.
- Krem z dyni możemy podać z odrobiną mleczka kokosowego albo śmietaną.
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Super krem, zrobiłam i wszystkim smakowało. Polecam
Bardzo rozgrzewający, choć to zależy jak ostrą zupę chcemy … i ile damy imbiru.
Mi też smakował po zrobieniu go w domu . Czasem trzeba zrobić coś innego i dobrego do jedzenia.