Domowy krem z dyni to danie, którego nie może zabraknąć na jesienne obiady. Zupa jest delikatna, aromatyczna, sycąca i bardzo rozgrzewająca.

Imbir i odrobina kurkumy podkreślają jej smak. Krem z dyni możemy podać z odrobina mleczka kokosowego, albo łyżką gęstej śmietany.

Składniki

  • ok. 500g dyni (dowolnej)
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 marchewki
  • szczypta soli
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • odrobina oleju

Domowy krem z dyni – przepis

  1. Dynię obieramy, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w dużą kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju w dość dużym garnku.
  2. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek.
  3. Zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy starty na tarce imbir, sól, pieprz i kurkumę.
  4. Całość blenderujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawami do smaku.
  5. Krem z dyni możemy podać z odrobiną mleczka kokosowego albo śmietaną.

Domowy krem z dyni

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!