Niepozorny żółty proszek, bardzo rzadko wykorzystywany przez nas ma nieprawdopodobne i szerokie zastosowanie lecznicze. Jakie zatem właściwości ma kurkuma?

Sprawdźcie…

Kurkuma – właściwości zdrowotne

  1. Pomaga w stanach zapalnych skóry i trądziku, regularne stosowanie przyczynia się do zminimalizowania a przede wszystkim do znacznej poprawy.
  2. Ma właściwości antybakteryjne często wykorzystywane jest do dezynfekcji ran otwartych lub ropiejących. Wystarczy kilka razy dziennie posypać ranę właśnie kurkumą
  3. Wspomaga pracę serca poprzez pobudzenie krążenia, rozrzedza krew bardzo często działa jak lek na nadciśnienie.
  4. Pomaga przy biegunce, zespole drażliwego jelita, wzdęciach i nadmiernych gazach
  5. Wspomaga układ odpornościowy chroniąc go przed infekcjami, ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, wskazane stosowanie w porze jesienno – zimowej jako lek na odporność
  6. Kurkuma oczyszcza wątrobę, ma właściwości przeciwrakowe, uśmierza ból

Stosuj kurkumę codziennie dodając ją do mięsa, warzyw, ryb jego mocny smak i żółty kolor nadadzą Twojej potrawie głębi i pięknego koloru.

Obejrzyj nasze filmy: