Niepozorny żółty proszek, bardzo rzadko wykorzystywany przez nas ma nieprawdopodobne i szerokie zastosowanie lecznicze. Jakie zatem właściwości ma kurkuma?
Sprawdźcie…
Kurkuma – właściwości zdrowotne
- Pomaga w stanach zapalnych skóry i trądziku, regularne stosowanie przyczynia się do zminimalizowania a przede wszystkim do znacznej poprawy.
- Ma właściwości antybakteryjne często wykorzystywane jest do dezynfekcji ran otwartych lub ropiejących. Wystarczy kilka razy dziennie posypać ranę właśnie kurkumą
- Wspomaga pracę serca poprzez pobudzenie krążenia, rozrzedza krew bardzo często działa jak lek na nadciśnienie.
- Pomaga przy biegunce, zespole drażliwego jelita, wzdęciach i nadmiernych gazach
- Wspomaga układ odpornościowy chroniąc go przed infekcjami, ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, wskazane stosowanie w porze jesienno – zimowej jako lek na odporność
- Kurkuma oczyszcza wątrobę, ma właściwości przeciwrakowe, uśmierza ból
Stosuj kurkumę codziennie dodając ją do mięsa, warzyw, ryb jego mocny smak i żółty kolor nadadzą Twojej potrawie głębi i pięknego koloru.
Za angielską wikipedią
„Kurkuma i kurkumina zostały przebadane w licznych badaniach klinicznych pod kątem różnych chorób i stanów u ludzi, bez wysokiej jakości dowodów na jakiekolwiek działanie przeciwchorobowe lub korzyści zdrowotne.”