Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich, którzy uwielbiają rybę, a nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie.
Ten przepis możecie wykorzystać również jako przepis na pyszną, romantyczną kolację we dwoje :) Wygląd tego dania, nie wspominając o smaku jest nieziemski i z całą pewnością przypadnie Wam do gustu… sprawdźcie :)
Składniki
- ok. 350-400 g łososia
- 1 średniej wielkości por
- ciasto francuskie
- odrobina masła
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Łosoś z porami w cieście francuskim – przepis
Pora myjemy, osuszamy i kroimy cienkie półplasterki. Następnie dusimy go na odrobinie masła aby zmiękł. Podczas duszenia doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak będzie już miękki odsączamy go z nadmiaru masła na ręczniku papierowym.
Obejrzyj nasze filmy:
Łososia myjemy, wyjmujemy z niego ości (jeśli są) i kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki.
Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.
Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy.
Wkładamy roladki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.
Jeśli lubicie łososia z porami w cieście francuskim możecie podać z delikatnym i bardzo aromatycznym w smaku sosem chrzanowym.
Smacznego!
ależ smakowicie wygląda :) mniam
Smacznego!
Bardzo smaczna propozycja! takie połączenie jest po prostu genialne! Pozdrawiamy – DaPietro
Cieszymy się, że przepis przypadł Państwu do gustu :)