Łosoś z porami w cieście francuskim

Łosoś z porami w cieście francuskim

Niektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich, którzy uwielbiają rybę, a nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie.

Ten przepis możecie wykorzystać również jako przepis na pyszną, romantyczną kolację we dwoje :) Wygląd tego dania, nie wspominając o smaku jest nieziemski i z całą pewnością przypadnie Wam do gustu… sprawdźcie :)

Składniki

  • ok. 350-400 g łososia
  • 1 średniej wielkości por
  • ciasto francuskie
  • odrobina masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko

Łosoś z porami w cieście francuskim – przepis

Pora myjemy, osuszamy i kroimy cienkie półplasterki. Następnie dusimy go na odrobinie masła aby zmiękł. Podczas duszenia doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Jak będzie już miękki odsączamy go z nadmiaru masła na ręczniku papierowym.

Łososia myjemy, wyjmujemy z niego ości (jeśli są) i kroimy w ok. 1,5-2 cm szerokości paseczki.

Na tej samej patelni, na której był duszony por kładziemy łososia i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony.

Ciasto francuskie dzielimy na kawałki o szerokości łososia. Z jednej strony układamy odrobinę pora, na nim łososia i zawijamy ciasto. Przygotowane roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy.

Wkładamy roladki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut.

Jeśli lubicie łososia z porami w cieście francuskim możecie podać z delikatnym i bardzo aromatycznym w smaku sosem chrzanowym.

 

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.