Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są pyszne i dla takich potraw warto choć na chwilę stać się wegetarianinem :). Inspirację do tej potrawy znaleźliśmy w internecie i postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobra jak było to napisane.

Koszt przygotowania tego dania jest niewielki, bo opiera się ono głównie na warzywach i pysznym aromatycznym sosie curry. Danie możecie podać z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, ryżem albo jako samodzielne danie – z całą pewnością się najecie :)

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 3 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa

Składniki na sos curry

  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina soku z cytryny

Przepis na pieczone warzywa z sosem curry

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.

Obejrzyj nasze filmy:

W czasie kiedy warzywa będą się piekły przygotowujemy sos – wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka i podgrzewamy aż powstanie nam jednolita konsystencja.

Jeśli mamy ochotę na znacznie bardziej sycące danie gotujemy kaszę albo ryż – w zależności od tego na co macie ochotę.

Przed podaniem upieczone warzywa mieszamy razem z kaszą i polewamy odrobiną sosu curry. Wierzch potrawy dla dekoracji i podkreślenia smaku możecie posypać drobno posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Smacznego!