Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są pyszne i dla takich potraw warto choć na chwilę stać się wegetarianinem :). Inspirację do tej potrawy znaleźliśmy w internecie i postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobra jak było to napisane.
Koszt przygotowania tego dania jest niewielki, bo opiera się ono głównie na warzywach i pysznym aromatycznym sosie curry. Danie możecie podać z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, ryżem albo jako samodzielne danie – z całą pewnością się najecie :)
Składniki
- 3 marchewki
- 1 duży seler
- 1 por
- 3 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa
Składniki na sos curry
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina soku z cytryny
Przepis na pieczone warzywa z sosem curry
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia, skraplamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
W czasie kiedy warzywa będą się piekły przygotowujemy sos – wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka i podgrzewamy aż powstanie nam jednolita konsystencja.
Jeśli mamy ochotę na znacznie bardziej sycące danie gotujemy kaszę albo ryż – w zależności od tego na co macie ochotę.
Przed podaniem upieczone warzywa mieszamy razem z kaszą i polewamy odrobiną sosu curry. Wierzch potrawy dla dekoracji i podkreślenia smaku możecie posypać drobno posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Danie wygląda rewelacyjnie! Na pewno skorzystam z przepisu!
Zapraszamy, smacznego :)