Lubicie zupy?
My tak :)
Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia.
Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :)
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 50 ml śmietanki
- starta skórka z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
Przepis na krem z brokuła
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki i odcinamy stwardniałe łodygi (nie wyrzucamy ich).
Obejrzyj nasze filmy:
Łodygę możecie zostawić do dekoracji, albo ugotować razem z pozostałymi warzywami. Gotujemy je ok. 15 minut po czym dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Jak ser się rozpuści całość blendujemy.
Zupę krem możemy podać udekorowaną cienkimi paseczkami wyciętymi z łodygi brokuła albo odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.