Lubicie zupy?
My tak :)
Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia.

Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietanki
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)

Przepis na krem z brokuła

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki i odcinamy stwardniałe łodygi (nie wyrzucamy ich).

Obejrzyj nasze filmy:

Łodygę możecie zostawić do dekoracji, albo ugotować razem z pozostałymi warzywami. Gotujemy je ok. 15 minut po czym dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Jak ser się rozpuści całość blendujemy.

Zupę krem możemy podać udekorowaną cienkimi paseczkami wyciętymi z łodygi brokuła albo odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

 

Smacznego!