Przepis na chińczyka w 15 minut to danie dla osób bardzo zabieganych i zapracowanych. Dla takich, którzy nie mają czasu na gotowanie i chcą zjeść zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Oczywiście u mnie „chińczyk” koniecznie musi być podany z surówką z kapusty pekińskiej. Więc i na nią znajdziecie przepis.
Do tego dania używam filety z kurczaka, ale czasem robię je z indyka, który według wielu osób jest znacznie zdrowszy. Choć osobiście uważam, że obecnie jest taka kontrola mięsa, że kurczak również pozbawiony jest antybiotyków.
Kilka prostych sztuczek, aby przygotować obiad w to obiecane 15 minut.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 100 g ryżu
- 200g filetu z kurczaka
- fix do potraw chińskich
- 300 ml wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Osobiście nie przepadam za gotowaniem ryżu w torebkach, bo bardzo się skleja, przez to, że nie ma miejsca do gotowania. Używam ryżu sypkiego, który bezpośrednio wrzucam do wody, a później odcedzam.
Składniki na surówkę – przepis
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 spora marchewka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 jabłka
- 1 czubata łyżka majonezu
Przepis na chińczyka w 15 minut – sposób przygotowania
Aby wszystko przygotować w tak szybki sposób wykorzystamy wszystko co możemy w kuchni. Zaczynamy zatem od wstawienia w czajniku elektrycznym wody. Podczas gotowania wody, kroimy drobno kurczaka w kostkę i w rondelku podsmażamy kurczaka.
Zagotowaną wodę wlewamy do garnka, wsypujemy ryż i gotujemy według przepisu na opakowaniu – ryż basmatii będziemy gotować ok. 12 minut. Skoro ryż nam się gotujemy, kurczak smaży to w 300 ml wody (chłodnej) rozpuszczamy fix do potraw chińskich.
Jak już mamy gotowy fix to drobno siekamy kapustę pekińską i na tarce na dużych oczkach ścieramy obraną marchewkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz dajemy łyżkę majonezu, aby połączył wszystkie składniki.
Jak kurczak będzie podsmażony, dodajemy do niego rozmieszany fix i dusimy ok. 5 minut.
Na talerze wykładamy ryż, polewamy go przygotowanym sosem z kurczakiem i obok układamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki.

No z tym fixem,to nawet najzdrowsza dziczyzna nigdy zdrowa nie bedzie!!!