Przepis na chińczyka w 15 minut
Dania z ryżem,  Szybkie dania

Przepis na chińczyka w 15 minut

Facebook

Przepis na chińczyka w 15 minut to danie dla osób bardzo zabieganych i zapracowanych. Dla takich, którzy nie mają czasu na gotowanie i chcą zjeść zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Oczywiście u mnie „chińczyk” koniecznie musi być podany z surówką z kapusty pekińskiej. Więc i na nią znajdziecie przepis.

Do tego dania używam filety z kurczaka, ale czasem robię je z indyka, który według wielu osób jest znacznie zdrowszy. Choć osobiście uważam, że obecnie jest taka kontrola mięsa, że kurczak również pozbawiony jest antybiotyków.

Kilka prostych sztuczek, aby przygotować obiad w to obiecane 15 minut.

Składniki (na 2 porcje)

  • 100 g ryżu
  • 200g filetu z kurczaka
  • fix do potraw chińskich
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Osobiście nie przepadam za gotowaniem ryżu w torebkach, bo bardzo się skleja, przez to, że nie ma miejsca do gotowania. Używam ryżu sypkiego, który bezpośrednio wrzucam do wody, a później odcedzam.

Składniki na surówkę – przepis

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 spora marchewka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 jabłka
  • 1 czubata łyżka majonezu

Przepis na chińczyka w 15 minut – sposób przygotowania

Aby wszystko przygotować w tak szybki sposób wykorzystamy wszystko co możemy w kuchni. Zaczynamy zatem od wstawienia w czajniku elektrycznym wody. Podczas gotowania wody, kroimy drobno kurczaka w kostkę i w rondelku podsmażamy kurczaka.

Zagotowaną wodę wlewamy do garnka, wsypujemy ryż i gotujemy według przepisu na opakowaniu – ryż basmatii będziemy gotować ok. 12 minut. Skoro ryż nam się gotujemy, kurczak smaży to w 300 ml wody (chłodnej) rozpuszczamy fix do potraw chińskich.

Jak już mamy gotowy fix to drobno siekamy kapustę pekińską i na tarce na dużych oczkach ścieramy obraną marchewkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz dajemy łyżkę majonezu, aby połączył wszystkie składniki.

Jak kurczak będzie podsmażony, dodajemy do niego rozmieszany fix i dusimy ok. 5 minut.

Na talerze wykładamy ryż, polewamy go przygotowanym sosem z kurczakiem i obok układamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki.

Przepis na chińczyka w 15 minut
Przepis na chińczyka w 15 minut
Facebook

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.