Domowe kurczak po chińsku to szybka, przygotowana w domu wersja popularnego „chińczyka”. Idealne połączenie smaków i ryżu sprawi, że posiłek będzie smaczny, pożywny i przygotujemy go w kilka chwil.
Szybki przepis: Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka
Egzotyczna kultura, aromatyczne przyprawy to właśnie kuchnia orientalna i nie tylko kuchnia chińska. To także kuchnia wietnamska czy japońska.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 250g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 100g ryżu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 25g grzybów mun
- 100g bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 100 g fasolki szparagowej
Domowe kurczak po chińsku – przepis
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie na dużym ogniu smażmy go ok. 3-4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
W gorącej wodzie namaczamy grzyby mun. Przekładamy do miski, na patelnię dodajemy pokrojoną w ok. 2 cm paseczki marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw. Dolewamy sos sojowy i smażymy wszystko ok. 2-3 minut. Dolewamy bulion, dodajemy usmażonego kurczaka, drobno pokrojoną kapustę pekińską i całość dusimy 2-3 minuty.
Na talerzach układamy ryż i polewamy go sosem z kurczakiem.
Smacznego!