Domowe kurczak po chińsku to szybka, przygotowana w domu wersja popularnego „chińczyka”. Idealne połączenie smaków i ryżu sprawi, że posiłek będzie smaczny, pożywny i przygotujemy go w kilka chwil.

Szybki przepis: Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka

Egzotyczna kultura, aromatyczne przyprawy to właśnie kuchnia orientalna i nie tylko kuchnia chińska. To także kuchnia wietnamska czy japońska.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • 250g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 100g ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 25g grzybów mun
  • 100g bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g fasolki szparagowej

Domowe kurczak po chińsku – przepis

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie na dużym ogniu smażmy go ok. 3-4 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

W gorącej wodzie namaczamy grzyby mun. Przekładamy do miski, na patelnię dodajemy pokrojoną w ok. 2 cm paseczki marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do warzyw. Dolewamy sos sojowy i smażymy wszystko ok. 2-3 minut. Dolewamy bulion, dodajemy usmażonego kurczaka, drobno pokrojoną kapustę pekińską i całość dusimy 2-3 minuty.

Na talerzach układamy ryż i polewamy go sosem z kurczakiem.

Kurczak po chińsku
Domowe kurczak po chińsku
Domowe kurczak po chińsku

Smacznego!