Tajska zupa z krewetkami to orientalna propozycja na sycący i bardzo smaczny posiłek w ciągu dnia. Zupa ta jest polecana głównie w chłodne dni, kiedy to bardzo, ale to bardzo rozgrzewa.

Składniki

  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 8 krewetek
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • 1,5 l bulionu drobiowego – przepis na bulion
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego albo sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • świeża kolendra
  • limonka
  • 2 łyżki oleju

W zależności od tego co lubicie wykorzystajcie tutaj makaron ryżowy albo sojowy. Jeśli nie lubicie natomiast krewetek to możecie zastąpić je kurczakiem. Jednak trzeba filet z kurczaka najpierw przesmażyć.

Obejrzyj nasze filmy:

Tajska zupa z krewetkami – jak przygotować?

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, podobnie robimy z czosnkiem. Szalotkę drobno siekamy. Z papryczki chilli wyciągamy pestki i drobno kroimy.  W garnku z grubym dnem na oleju podsmażamy pastę curry, następnie dodajemy czosnek, imbir, papryczki chilli i posiekaną szalotkę. Smażymy to razem ok. 1 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (dużą) paprykę. Smażymy 3 minuty i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy jeszcze 2 minuty.

Dodajemy bulion, sos sojowy, sos rybny i gotujemy 5 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy 10 minut.

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzyków, nacinamy wzdłuż i wyciągamy jelito. Dodajemy je do gotującej się zupy na 5 minut przed końcem gotowania.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Zupę tajską przelewamy do mieszczek i jeśli lubicie możecie posypać ją odrobiną posiekanej kolendry. Oczywiście podajemy ją skropioną sokiem z limonki.

Tajska zupa z krewetkami
Tajska zupa z krewetkami

Smacznego!