Abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją powinniśmy pomyśleć o zdrowym odżywianiu. W obecnych czasach, powietrze jest dość mocno zanieczyszczone i coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju alergie oraz nietolerancje pokarmowe.
W takim wypadku jesteśmy zmuszeni do zrezygnowania z niektórych produktów spożywczych i zastąpienia ich innymi, na takie na które dobrze reaguje nasz organizm. Niektórzy szukają produktów bezglutenowych, bez laktozy, jedynie produktów pochodzenia roślinnego. I taki też produkt postanowiliśmy wykorzystać w naszym przepisie.
Bardzo dużo mówi się ostatnio o ekologicznym rolnictwie. Jednak zanim kupimy takie produkt, warto sprawdzić czy sklep, producent posiadają odpowiedni certyfikat. Będziemy mieli wtedy pewność, że ten produkt jest zrobiony ze składników pochodzących z ekologicznych upraw.
Obejrzyj nasze filmy:
W swoim przepisie wykorzystam tym razem śmietankę kokosową niezawierająca składników, których niektórzy z nas nie tolerują – soi, mleka i glutenu. Ten lekki krem kokosowy doskonale zastąpi nam mleczko kokosowe nie zmieniając smaku potrawy, a będziemy mieli pewność, że danie jest zdrowe i smaczne.
Śmietanka sprawi, ze zupa będzie kremowa i aksamitna w smaku, a dodatkowo złagodzi smak ostrych papryczek.
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 cm imbiru
- olej sezamowy
- 1 nieduża cebula
- 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 papryczek chilli (w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie)
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- makaron ryżowy
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z cytryny
Tajska zupa z kurczakiem – przepis
- Kurczaka wkładamy do wody i gotujemy ok. 40 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę.
- W garnku lub na głębokiej patelni na oleju sezamowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli (bez pestek) oraz starty na tarce imbir. Wszystkie składniki smażymy ok. 1 minuty do połączenie się smaków.
- Dodajemy sos rybny i sok z cytryny.
- Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion i wszystko gotujemy ok. 20 minut.
- Doprawiamy do smaku szczyptą soli i ostrej papryki.
- Zmniejszamy ogień dodajemy śmietankę kokosową La Mandorle i mieszamy.
- W międzyczasie w osobnym garnku do gotującej się wody wkładamy na 5 minut makaron ryżowy. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Na talerze wykładamy makaron i zalewamy zupą tajską. Całość możemy udekorować papryczką chilli.