Abyśmy mogli cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją powinniśmy pomyśleć o zdrowym odżywianiu. W obecnych czasach, powietrze jest dość mocno zanieczyszczone i coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju alergie oraz nietolerancje pokarmowe.

W takim wypadku jesteśmy zmuszeni do zrezygnowania z niektórych produktów spożywczych i zastąpienia ich innymi, na takie na które dobrze reaguje nasz organizm. Niektórzy szukają produktów bezglutenowych, bez laktozy, jedynie produktów pochodzenia roślinnego. I taki też produkt postanowiliśmy wykorzystać w naszym przepisie.

Bardzo dużo mówi się ostatnio o ekologicznym rolnictwie. Jednak zanim kupimy takie produkt, warto sprawdzić czy sklep, producent posiadają odpowiedni certyfikat. Będziemy mieli wtedy pewność, że ten produkt jest zrobiony ze składników pochodzących z ekologicznych upraw.

Obejrzyj nasze filmy:

W swoim przepisie wykorzystam tym razem śmietankę kokosową niezawierająca składników, których niektórzy z nas nie tolerują – soi, mleka i glutenu. Ten lekki krem kokosowy doskonale zastąpi nam mleczko kokosowe nie zmieniając smaku potrawy, a będziemy mieli pewność, że danie jest zdrowe i smaczne.

Śmietanka sprawi, ze zupa będzie kremowa i aksamitna w smaku, a dodatkowo złagodzi smak ostrych papryczek.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 cm imbiru
  • olej sezamowy
  • 1 nieduża cebula
  • 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 papryczek chilli (w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie)
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • makaron ryżowy
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem – przepis

  1. Kurczaka wkładamy do wody i gotujemy ok. 40 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku lub na głębokiej patelni na oleju sezamowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli (bez pestek) oraz starty na tarce imbir. Wszystkie składniki smażymy ok. 1 minuty do połączenie się smaków.
  3. Dodajemy sos rybny i sok z cytryny.
  4. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion i wszystko gotujemy ok. 20 minut.
  5. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i ostrej papryki.
  6. Zmniejszamy ogień dodajemy śmietankę kokosową La Mandorle i mieszamy.
  7. W międzyczasie w osobnym garnku do gotującej się wody wkładamy na 5 minut makaron ryżowy. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  8. Na talerze wykładamy makaron i zalewamy zupą tajską. Całość możemy udekorować papryczką chilli.

Tajska zupa z kurczakiem

Materiał powstał we współpracy z CentrumBio.pl