Szybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory.

Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy, danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Leczo możecie podać zarówno ze świeżą bułeczką, jak i ziemniakami, ryżem, albo kaszą.

Warto przeczytać: Zdrowe warzywne leczo

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 200g kiełbasy
  • puszka pomidorów np. krojonych (ok. 400g)
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta lubczyku
  • duża cebula
  • olej do smażenia

Zobacz także: Warzywne leczo – idealne na letnie dni

Szybkie i pyszne leczo warzywne – przepis

  1. Na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Najlepiej jest to zrobić w dużym garnku, bowiem tylko jego wykorzystamy do gotowania.
  2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy.
  3. Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy całość szczyptą bazylii, lubczyku, soli i pieprzem.
  4. Jak papryka i cukinia będą lekko podsmażone, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby odparowała część płyny.

Sprawdź także: Kminek – właściwości lecznicze

Szybki i pyszne leczo warzywne

Smacznego!