Szybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory.
Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy, danie będzie jeszcze bardziej pożywne. Leczo możecie podać zarówno ze świeżą bułeczką, jak i ziemniakami, ryżem, albo kaszą.
Warto przeczytać: Zdrowe warzywne leczo
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- zielona papryka
- czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 200g kiełbasy
- puszka pomidorów np. krojonych (ok. 400g)
- bazylia
- sól
- pieprz
- szczypta lubczyku
- duża cebula
- olej do smażenia
Zobacz także: Warzywne leczo – idealne na letnie dni
Szybkie i pyszne leczo warzywne – przepis
- Na odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulę. Najlepiej jest to zrobić w dużym garnku, bowiem tylko jego wykorzystamy do gotowania.
- Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy.
- Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i cebuli. Doprawiamy całość szczyptą bazylii, lubczyku, soli i pieprzem.
- Jak papryka i cukinia będą lekko podsmażone, dodajemy do nich pomidory z puszki. Całość dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze przez ok. 10-15 minut, aby odparowała część płyny.
Sprawdź także: Kminek – właściwości lecznicze
Smacznego!