Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak 40 minut a smak… jest wyjątkowy.
Leczo możecie również zamrozić, albo zamknąć w słoiczkach i wykorzystać z jakiś czas.
Składniki
- czerwona papryka
- zielona papryka
- 2 marchewki
- 400g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 pomidory
- sól
- pieprz
- majeranek
- bazylia
- oregano
- 1 cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
Przepis na zdrowe warzywne leczo
- Papryki, cukinię kroimy w większą kostkę.
- Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
- Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
- Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pozostałe warzywa (jeszcze bez pomidorów). Doprawiamy wszystko do smaku przyprawami i dusimy ok. 20 minut aż warzywa będą al dente.
- Po ok. 20 minut dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 7 minut.
Smacznego!
pycha!
Dziękujemy :)