Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak 40 minut a smak… jest wyjątkowy.

Leczo możecie również zamrozić, albo zamknąć w słoiczkach i wykorzystać z jakiś czas.

Składniki

  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bazylia
  • oregano
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku

Przepis na zdrowe warzywne leczo

  1. Papryki, cukinię kroimy w większą kostkę.
  2. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
  4. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.
  5. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pozostałe warzywa (jeszcze bez pomidorów). Doprawiamy wszystko do smaku przyprawami i dusimy ok. 20 minut aż warzywa będą al dente.
  6. Po ok. 20 minut dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze ok. 7 minut.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: