Dietetyczny indyk z warzywami to danie, dla tych wszystkich osób które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę na zdrowe odżywianie. Porcja takiego dania to ok. 500 kcal, więc jak na posiłek obiadowy to wielkość idealna.

Indyka z warzywami możecie podać zarówno z kaszą jęczmienną, jaglaną albo z brązowym ryżem.

Będzie szybko i bardzo smacznie. Tak, tak użyjemy tutaj gotowej mieszanki mrożonych warzyw :)

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 4 porcje)

  • 100g brązowego ryżu
  • 800g filetu z indyka
  • mieszanka warzyw na patelnię np. włoska
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • olej do smażenia

Dietetyczny indyk z warzywami – przepis

  1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni.
  2. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy ok. 10 sekund.
  3. Dodajemy pokrojonego w kostkę indyka i smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią.
  4. Jak kurczak będzie usmażony dodajemy mrożone warzywa i załączoną do nich przyprawę.
  5. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Smacznego!