Często poszukujemy szybkiego, zdrowego i bardzo lekkiego dania, które można zjeść podczas największych upałów. Warzywne leczo to danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje przygotowane ze świeżych warzyw.

W okresie letnim dostaniemy świeże, młode cukinie, paprykę, pomidory i z tych warzyw warto przygotować pyszny obiad. Warto wykorzystać ten okres, kiedy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem i przygotowywać z nich pyszne posiłki.

Warzywne leczo – składniki

  • 2 małe cukinie
  • 300g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 cebula
  • 400g kiełbasy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa

Obejrzyj nasze filmy:


Warzywne leczo – przepis

W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę (nie musi być równej grubości), paprykę i cukinię. Całość dusimy razem przez ok. 20 minut. Dodajemy pomidory i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Dusimy wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut i nasze warzywne leczo jest gotowe do podania.

Smacznego!