Często poszukujemy szybkiego, zdrowego i bardzo lekkiego dania, które można zjeść podczas największych upałów. Warzywne leczo to danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje przygotowane ze świeżych warzyw.
W okresie letnim dostaniemy świeże, młode cukinie, paprykę, pomidory i z tych warzyw warto przygotować pyszny obiad. Warto wykorzystać ten okres, kiedy świeżych warzyw mamy pod dostatkiem i przygotowywać z nich pyszne posiłki.
Warzywne leczo – składniki
- 2 małe cukinie
- 300g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 cebula
- 400g kiełbasy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- majeranek
Zobacz >>> Pyszna i szybka tarta truskawkowa
Obejrzyj nasze filmy:
Warzywne leczo – przepis
W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę (nie musi być równej grubości), paprykę i cukinię. Całość dusimy razem przez ok. 20 minut. Dodajemy pomidory i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i majerankiem. Dusimy wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut i nasze warzywne leczo jest gotowe do podania.
Smacznego!
Zapamiętuję na upalne dni!
:)