W okresie letnim warto korzystać z uroków i smaków jakie niesie ze sobą ten czas. Warto pamiętać, że większość sezonowych owoców bardzo szybko się kończy i póki są należy je jeść, bo później zostaną już tylko mrożone. Jeszcze lepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :)

Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów. Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone. Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze.

Tarta z truskawkami – składniki

  • 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych)
  • 170g masła
  • 250g serka mascarpone
  • 130 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300-500 g truskawek (lub innych sezonowych owoców np. maliny, borówki)

Tarta z truskawkami – przepis

Herbatniki drobno kruszymy. Najlepiej w blenderze. Następnie mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy na minimum 4-5 godzin do lodówki.

Obejrzyj nasze filmy:

Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę (możecie dodać odrobinę śmietanfixu). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i układamy na herbatnikowym cieście.

Owoce dokładnie myjemy i układamy na tarcie.

Smacznego!