W okresie letnim warto korzystać z uroków i smaków jakie niesie ze sobą ten czas. Warto pamiętać, że większość sezonowych owoców bardzo szybko się kończy i póki są należy je jeść, bo później zostaną już tylko mrożone. Jeszcze lepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :)
Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów. Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone. Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze.
Tarta z truskawkami – składniki
- 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych)
- 170g masła
- 250g serka mascarpone
- 130 g śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 300-500 g truskawek (lub innych sezonowych owoców np. maliny, borówki)
Tarta z truskawkami – przepis
Herbatniki drobno kruszymy. Najlepiej w blenderze. Następnie mieszamy z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy na minimum 4-5 godzin do lodówki.
Obejrzyj nasze filmy:
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę (możecie dodać odrobinę śmietanfixu). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i układamy na herbatnikowym cieście.
Owoce dokładnie myjemy i układamy na tarcie.
Smacznego!
Pyszna była ta Wasza tarta. Dzisiaj ją zrobimy :)
Smacznego :)
Pycha. Dziękuję za przepis.