Kminek to roślina, która jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest to przyprawa używana w tradycyjnej kuchni polskiej, jednak ze względu na swój specyficzny smak przez większość osób nie jest zbyt lubiana.

Zazwyczaj zarówno w kuchni jak i w lecznictwie używa się podłużnych nasion tej rośliny. Kminek uprawiany jest w różnych krajach jednak największych jego producentem jest Polska. Warto tutaj zwrócić uwagę, że kminek, a kmin rzymski to dwie różne przyprawy. Ta druga uprawiana jest przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego.

Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Obejrzyj nasze filmy:

Kminek – właściwości lecznicze

Roślina ta działa bardzo pozytywnie na różne dolegliwości układu pokarmowego – wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha. Działa rozkurczowo, oraz wspomaga dopływ żółci poprawiający trawienie.

Herbatka z kminku może być również stosowana u dzieci na „kolkę niemowlęcą„. Łagodzi o bóle związane ze skurczami mięśni brzucha u najmłodszych.

Zdrowotne właściwości kminku zostały również zauważone przez wielu producentów, powstał olejek z kminku, który idealnie sprawdzi się na smarowanie skóry. Powinien być stosowany w przypadku pojawiających się powierzchniowych zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Producenci zaczęli dodawać go do wielu kosmetyków, między innymi mydeł, perfum.

Przeczytaj przepis na Pad Thai z kurczakiem

Kminek – kto powinien go stosować

Zalecany jest w dużej mierze osobom starszym, mającym problemy z trawieniem oraz produkcją żółci biorącej udział w tych procesach.

Kminek jako przyprawa bardzo często stosowany jest jako dodatek do wypieków piekarniczych – używane jest podczas wypieku niektórych rodzajów chleba. Jednak przyprawa ta ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinna być dodawana do większości ciężkostrawnych potraw – chociażby w przypadku bigosu, ciężkich gulaszy, albo kwaśnicy.

Zobacz również: Błyskawiczny bigos

Kminek - właściwości lecznicze