Domowe ciasto marchewkowe
Desery

Domowe ciasto marchewkowe

Domowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru po całym domu będzie roznosił się aromat cynamonu.

Ciasto marchewkowe możemy podać posypane cukrem pudrem lub przygotować i polać je lukrem.

Przeczytaj również: Babka Wielkanocna

Składniki

  • 3-4 marchewki (300g)
  • 1 duże jabłko
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 250 g brązowego cukru
  • 180 ml oleju
  • szczypta soli
  • garść włoskich orzechów

Zobacz także: Szybkie ciasto bananowe

Domowe ciasto marchewkowe – przepis

  1. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy odrobinę soli.
  3. W drugiej misce przy pomocy rózgi roztrzepujemy jajka z olejem i brązowym cukrem.
  4. Mąkę łączymy z jajkami, dodajemy marchewkę z jabłkiem i posiekane orzechy.
  5. Przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 st. C. A następnie zostawiamy je na 10 minut w zamkniętym piekarniku.
  6. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy przygotowanym lukrem.

Zobacz również: Ciasto chatka Puchatka

Domowe ciasto marchewkowe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.