Domowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru po całym domu będzie roznosił się aromat cynamonu.

Oto najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe. Zawsze wychodzi niezwykle puszyste, a dzięki marchewce bardzo długo zachowuje świeżość. Jest to przepis, który nadaje się na każda okazję, ciasto z marchewki robi się bardzo łatwo, a starta marchew dodaje pięknego koloru i smaku.

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Domowe ciasto marchewkowe można upiec na wiele sposobów, dodając różnych składników. Świetnie sprawdzają się przyprawy korzenne oraz cynamon, doskonale smakuje także ciasto marchewkowe z orzechami. Wszystkie składniki miesza się razem, dlatego gospodynie domowe uwielbiają je piec. Nie wymaga zbyt dużego doświadczenia.

Obejrzyj nasze filmy:

Świetnie komponuje się także z dodatkiem musu z jabłek, jednak każdy ma swoją ulubioną wersję z dodatkami lub zupełnie klasycznie z samą marchewką. To szybkie ciasto marchewkowe można przygotować, gdy za chwilę mają przyjść goście, a w głowie brak pomysłu i czasu na wymyślne ciasta.

Choć jest to ciasto proste, bardzo często można je spotkać w najlepszych kawiarniach. Jest to pyszne, tanie i szybkie ciasto.

Ciasto marchewkowe możemy podać posypane cukrem pudrem lub przygotować i polać je lukrem.

Przepisy na szybkie ciasta

Choć na blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na pyszne ciasta, jeśli szukasz ciasta szybkie w przygotowaniu to polecam Ci ciasto 3 Bit. Jest to ciasto bez pieczenia, proste w przygotowaniu. A może skusisz się na ciasto Twix?

Domowe ciasto marchewkowe składniki

  • 3-4 marchewki (300g)
  • 1 duże jabłko
  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 250 g brązowego cukru
  • 180 ml oleju
  • szczypta soli
  • garść włoskich orzechów

Domowe ciasto marchewkowe przepis

  1. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy odrobinę soli.
  3. W drugiej misce przy pomocy rózgi roztrzepujemy jajka z olejem i brązowym cukrem.
  4. Mąkę łączymy z jajkami, dodajemy marchewkę z jabłkiem i posiekane orzechy.
  5. Przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 st. C. A następnie zostawiamy je na 10 minut w zamkniętym piekarniku.
  6. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy przygotowanym lukrem.
Domowe ciasto marchewkowe