Domowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru po całym domu będzie roznosił się aromat cynamonu.
Oto najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe. Zawsze wychodzi niezwykle puszyste, a dzięki marchewce bardzo długo zachowuje świeżość. Jest to przepis, który nadaje się na każda okazję, ciasto z marchewki robi się bardzo łatwo, a starta marchew dodaje pięknego koloru i smaku.
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Domowe ciasto marchewkowe można upiec na wiele sposobów, dodając różnych składników. Świetnie sprawdzają się przyprawy korzenne oraz cynamon, doskonale smakuje także ciasto marchewkowe z orzechami. Wszystkie składniki miesza się razem, dlatego gospodynie domowe uwielbiają je piec. Nie wymaga zbyt dużego doświadczenia.
Obejrzyj nasze filmy:
Świetnie komponuje się także z dodatkiem musu z jabłek, jednak każdy ma swoją ulubioną wersję z dodatkami lub zupełnie klasycznie z samą marchewką. To szybkie ciasto marchewkowe można przygotować, gdy za chwilę mają przyjść goście, a w głowie brak pomysłu i czasu na wymyślne ciasta.
Choć jest to ciasto proste, bardzo często można je spotkać w najlepszych kawiarniach. Jest to pyszne, tanie i szybkie ciasto.
Ciasto marchewkowe możemy podać posypane cukrem pudrem lub przygotować i polać je lukrem.
Przepisy na szybkie ciasta
Choć na blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na pyszne ciasta, jeśli szukasz ciasta szybkie w przygotowaniu to polecam Ci ciasto 3 Bit. Jest to ciasto bez pieczenia, proste w przygotowaniu. A może skusisz się na ciasto Twix?
Domowe ciasto marchewkowe składniki
- 3-4 marchewki (300g)
- 1 duże jabłko
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 250 g brązowego cukru
- 180 ml oleju
- szczypta soli
- garść włoskich orzechów
Domowe ciasto marchewkowe przepis
- Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy odrobinę soli.
- W drugiej misce przy pomocy rózgi roztrzepujemy jajka z olejem i brązowym cukrem.
- Mąkę łączymy z jajkami, dodajemy marchewkę z jabłkiem i posiekane orzechy.
- Przygotowaną masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 st. C. A następnie zostawiamy je na 10 minut w zamkniętym piekarniku.
- Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy przygotowanym lukrem.
