Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić.
Rosół wołowy jest dość tłusty, jednak dzięki temu niezwykle dobrze rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Rosół ten podajemy zawsze z cieniutkim makaronem – niteczki.
Zobacz także: Bulion warzywny
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- 1kg pręgi wołowej
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- natka pietruszki
- makaron do rosołu
- ok. 3 l wody
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
Przeczytaj również: Ryż smażony z kurczakiem w curry
Aromatyczny rosół wołowy – przepis
- W dużym garnku układamy pręgę wołową i zalewamy ją ok. 3 l wody. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
- Do wywaru dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, imbir. Jeśli macie możliwość to „przypalcie” najpierw cebulę nad ogniem. Całość gotujemy kolejne 1,5 godziny. Mniej więcej w połowie tego czasu dodajemy sos sojowy. Sosem sojowym zastępuję sól, dzięki temu nasz rosół nabierze jeszcze bardziej charakterystycznej barwy.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Na talerz wykładamy makaron, zalewamy rosołem wołowym i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zobacz jak zrobić: Potrawka z kurczaka ze szpinakiem
Smacznego!