Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem.
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem to pyszna i pożywna propozycja na obiad. Ten posiłek może przygotować każdy w domu, kto lubi proste, smaczne i zdrowe przepisy. Do przygotowania takiego dania potrzebne będą filety z piersi kurczaka, szpinak, oliwa z oliwek, marchew i oczywiście przyprawy.
Do tego dania wykorzystajcie mrożony szpinak. Jest znacznie tańszy, ładniej będzie wyglądał, a co najważniejsze zazwyczaj jest mrożony zaraz po zerwaniu więc nie traci swoich właściwości.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne dania z wykorzystaniem piersi z kurczaka, koniecznie trzeba spróbować zapiekany filet z kurczaka z serem i warzywami, albo filety z kurczaka w sosie pomarańczowym. Tylko kilka pomysł na pyszne dania obiadowe dla całej rodziny.
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem składniki
- 200g mrożonego szpinaku
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- olej do smażenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 200 ml bulionu
Potrawka z kurczaka ze szpinakiem przepis
Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na patelnię wlewamy olej i szklimy na oleju. Cebulę tak powinniśmy smażyć na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy wszystko ok. 5-6 minut. Mieszamy, aby kurczak podsmażył się z każdej strony i nie był w środku surowy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Jeśli Wasza marchewka jest duża, to kroimy ją w ćwierć plasterki. Marchewkę dodajemy do mięsa. Smażymy przez 2 – 3 minuty i na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Potrawkę z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dolewamy bulion. Dodajemy szpinak, ja używam mrożonego szpinaku, bo do tego typu dań nadaje się najlepiej. Nie dodaję świeżych liści szpinaku, bo stracą swój kolor i będą przeszkadzały w jedzeniu. Całość dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Często do dań ze szpinakiem dodajemy 2-3 łyżki mleka. Jednak nie jest to konieczne. Danie możemy podać z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną, albo ryżem.
Smacznego!