Steki – zasady smażenia

Steki - zasady smażenia

Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie będzie soczyste, kruche i aromatyczne.

Do steków możecie podać dowolne dodatki… takie jak pieczone ziemniaki, słodkie marchewki, szparagi itd.

Zasada 1 – kupujemy dobre mięso

Do steków powinniśmy wybrać dobre jakościowo mięso. Stek powinien mieć grubość ok. 1-1,5 cm.

Zasada 2 – nie smażymy zimnego mięsa

Steki przed smażeniem na conajmniej pół godzimy trzeba wyjąc z lodówki. Nie wolno smażyć zimnego mięsa bowiem narazimy się na to, że nie będzie usmażone równomiernie.

Zasada 3 – na czym smażyć steki

Steki smażymy wyłącznie na oleju rzepakowym, albo klarowanym maśle. Tylko te produkty, mają wysoką temperaturę smażenia.

Zasada 4 – solimy i pieprzymy przed czy po smażeniu

Steki solimy przed smażeniem, bowiem wysoka temperatura sprawi, że mięso się zamknie i sól przeniknie do środka. Jednak NIE wolno pieprzyć steków przed smażeniem, bowiem pieprz pod wpływem wysokiej temperatury się spali i nada gorzkiego smaku potrawie. Mięso pieprzymy dopiero po ułożeniu steka na talerzu.

Zasada 5 – ile smażymy steki

  • mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony
  • mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony
  • mięso wysmażone – 2,5 minuty z każdej strony

Mimo wszystko nie zalecam przygotowywania wysmażonych steków, bowiem jeśli będziemy je smażyli zbyt długo, to stanie się „gumowate” i suche.

Zasada 6 – mięso musi odpocząć

Po usmażeniu koniecznie mięso odstawiamy na ok. 3-4 minuty aby odpoczęło i wszystkie soki zamknęły się w środku. Mięso możemy przykryć dodatkowo folią aluminiową aby nie wystygło.

 

Jeśli będziecie się stosować do tych zasad to Wasze steki będą pyszne!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.