Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie będzie soczyste, kruche i aromatyczne.
Do steków możecie podać dowolne dodatki… takie jak pieczone ziemniaki, słodkie marchewki, szparagi itd.
Zasada 1 – kupujemy dobre mięso
Do steków powinniśmy wybrać dobre jakościowo mięso. Stek powinien mieć grubość ok. 1-1,5 cm.
Obejrzyj nasze filmy:
Zasada 2 – nie smażymy zimnego mięsa
Steki przed smażeniem na conajmniej pół godzimy trzeba wyjąc z lodówki. Nie wolno smażyć zimnego mięsa bowiem narazimy się na to, że nie będzie usmażone równomiernie.
Zasada 3 – na czym smażyć steki
Steki smażymy wyłącznie na oleju rzepakowym, albo klarowanym maśle. Tylko te produkty, mają wysoką temperaturę smażenia.
Zasada 4 – solimy i pieprzymy przed czy po smażeniu
Steki solimy przed smażeniem, bowiem wysoka temperatura sprawi, że mięso się zamknie i sól przeniknie do środka. Jednak NIE wolno pieprzyć steków przed smażeniem, bowiem pieprz pod wpływem wysokiej temperatury się spali i nada gorzkiego smaku potrawie. Mięso pieprzymy dopiero po ułożeniu steka na talerzu.
Zasada 5 – ile smażymy steki
- mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony
- mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony
- mięso wysmażone – 2,5 minuty z każdej strony
Mimo wszystko nie zalecam przygotowywania wysmażonych steków, bowiem jeśli będziemy je smażyli zbyt długo, to stanie się „gumowate” i suche.
Zasada 6 – mięso musi odpocząć
Po usmażeniu koniecznie mięso odstawiamy na ok. 3-4 minuty aby odpoczęło i wszystkie soki zamknęły się w środku. Mięso możemy przykryć dodatkowo folią aluminiową aby nie wystygło.
Jeśli będziecie się stosować do tych zasad to Wasze steki będą pyszne!
to jest porada głupiego, jak mozna podawac czas smazenia miesa nie wiedząc jaką grubośc steka kto posiada