Steki – zasady smażenia

Steki - zasady smażenia

Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie będzie soczyste, kruche i aromatyczne.

Do steków możecie podać dowolne dodatki… takie jak pieczone ziemniaki, słodkie marchewki, szparagi itd.

Zasada 1 – kupujemy dobre mięso

Do steków powinniśmy wybrać dobre jakościowo mięso. Stek powinien mieć grubość ok. 1-1,5 cm.

Zasada 2 – nie smażymy zimnego mięsa

Steki przed smażeniem na conajmniej pół godzimy trzeba wyjąc z lodówki. Nie wolno smażyć zimnego mięsa bowiem narazimy się na to, że nie będzie usmażone równomiernie.

Zasada 3 – na czym smażyć steki

Steki smażymy wyłącznie na oleju rzepakowym, albo klarowanym maśle. Tylko te produkty, mają wysoką temperaturę smażenia.

Zasada 4 – solimy i pieprzymy przed czy po smażeniu

Steki solimy przed smażeniem, bowiem wysoka temperatura sprawi, że mięso się zamknie i sól przeniknie do środka. Jednak NIE wolno pieprzyć steków przed smażeniem, bowiem pieprz pod wpływem wysokiej temperatury się spali i nada gorzkiego smaku potrawie. Mięso pieprzymy dopiero po ułożeniu steka na talerzu.

Zasada 5 – ile smażymy steki

  • mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony
  • mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony
  • mięso wysmażone – 2,5 minuty z każdej strony

Mimo wszystko nie zalecam przygotowywania wysmażonych steków, bowiem jeśli będziemy je smażyli zbyt długo, to stanie się „gumowate” i suche.

Zasada 6 – mięso musi odpocząć

Po usmażeniu koniecznie mięso odstawiamy na ok. 3-4 minuty aby odpoczęło i wszystkie soki zamknęły się w środku. Mięso możemy przykryć dodatkowo folią aluminiową aby nie wystygło.

 

Jeśli będziecie się stosować do tych zasad to Wasze steki będą pyszne!

 

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.