Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski.
Chyba największa trudność to właśnie sos, bo trzeba uważać aby się nie zważył.
Składniki na sos holenderski
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki
- pęczek szparagów
- szynka szwarcwaldzka
- szczypta soli
Przepis na sos holenderski
- W rondelku roztapiamy masło.
- W misce w kąpieli wodnej roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Robimy to szybko i energicznie aby się żółtka nie ścięły.
- Dodajemy masło i dalej roztrzepujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przepis na szparagi
- Ze szparagów odcinamy zdrewniały końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty.
- Szparagi odcedzamy i zawijamy w szynkę. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez ok. 7-8 minut.
- Szparagi wykładamy na talerze, polewamy wszystko sosem holenderskim.
Smacznego!