Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski.

Chyba największa trudność to właśnie sos, bo trzeba uważać aby się nie zważył.

Składniki na sos holenderski

  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki

  • pęczek szparagów
  • szynka szwarcwaldzka
  • szczypta soli

Przepis na sos holenderski

  1. W rondelku roztapiamy masło.
  2. W misce w kąpieli wodnej roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Robimy to szybko i energicznie aby się żółtka nie ścięły.
  3. Dodajemy masło i dalej roztrzepujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przepis na szparagi

  1. Ze szparagów odcinamy zdrewniały końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty.
  2. Szparagi odcedzamy i zawijamy w szynkę. Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez ok. 7-8 minut.
  3. Szparagi wykładamy na talerze, polewamy wszystko sosem holenderskim.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: