Pieczone szparagi w szynce

Pieczone szparagi w szynce

Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie przygotować szparagi. Pieczone szparagi w szynce to idealne danie na delikatną, lekką kolację.

W tym wypadku smak szparagów podkreśli delikatnie słonawa szynka szwarcwaldzka oraz bardzo aromatyczny parmezan.

Skusicie się?

Składniki

  • pęczek szparagów
  • szynka szwarcwaldzka (na każde dwa szparagi trzy plasterki szynki)
  • 50g parmezanu

Pieczone szparagi w szynce – przepis

  1. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i dokładnie myjemy.
  2. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty
  3. Każde dwa szparagi zawijamy w trzy plasterki szynki.
  4. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania i zapiekamy przez ok. 8 minut w temperaturze ok. 160 st. C.
  5. Upieczone szparagi posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.