
Pieczone szparagi w szynce
Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie przygotować szparagi. Pieczone szparagi w szynce to idealne danie na delikatną, lekką kolację.
W tym wypadku smak szparagów podkreśli delikatnie słonawa szynka szwarcwaldzka oraz bardzo aromatyczny parmezan.
Skusicie się?
Składniki
- pęczek szparagów
- szynka szwarcwaldzka (na każde dwa szparagi trzy plasterki szynki)
- 50g parmezanu
Pieczone szparagi w szynce – przepis
- Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i dokładnie myjemy.
- Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty
- Każde dwa szparagi zawijamy w trzy plasterki szynki.
- Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania i zapiekamy przez ok. 8 minut w temperaturze ok. 160 st. C.
- Upieczone szparagi posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
0 komentarzy