Seki z grilla - szybko i prosto
Na grilla

Steki z grilla – szybko i prosto

Wiele osób boi się przygotowywania steków, a zwłaszcza na ruszcie. Ma to chyba związek z ceną wołowiny, która jest wykorzystywana do przygotowania tej potrawy. Jeśli jednak macie ochotę spróbować to zapraszam Was do lektury tego wpisu, dowiecie się jak przygotować steki z grilla – szybko i prosto.

Zanim jednak zacznie grillować steki, warto wiedzieć jak rozpalić i jak przygotować grilla -> TUTAJ znajdziecie wszystkie niezbędne informacje.

Składniki

  • 2 steki
  • pieprz
  • sól
  • olej/oliwa
  • masło

Steki z grilla – przepis

Steki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Informacja:
Nie wiem dlaczego panuje przekonanie, że wołowiny nie wolno solić przed grillowaniem, smażeniem. Moim zdaniem to nieprawdziwa informacja, bo mięso nie zrobi się twarde, przynajmniej mi nigdy to się nie udało :) Sprawdźcie…

Ruszt smarujemy oliwą, olejem i dopiero kładziemy mięso. Sprawi, to że nie będzie przywierać do rusztu. Grillujemy z każdej strony ok. 4-5 minut (powinno być dzięki temu średnio wysmażone). Steków nie obracamy kilka razy, bowiem nie uda nam się zrobić charakterystycznych pasków :)

Po zdjęciu z grilla zostawiamy je na ok. 3 minut, aby odpoczęło. Podajemy je z odrobiną świeżego masła.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.