Grillowanie to jedno z popularniejszych zajęć Polaków w ciepłe słoneczne weekendy. Jednak zanim przystąpimy do grillowania powinniśmy poznać parę zasad jak rozpalać grilla. Oprócz tego, że ma być smacznie to powinniśmy również zadbać o nasze bezpieczeństwo oraz osób przebywających w pobliżu.

Dla początkujących rozpalenie grilla może wydać się nie lada czynnością – nic bardziej mylnego, jeśli zastosujecie się do naszych porad pójdzie Wam to szybko i bez problemowo.

O tym czy wybrać węgiel drzewny czy brykiet przeczytacie w kolejnych wpisach, a tymczasem do dzieła – pora rozpalać grilla :)

Obejrzyj nasze filmy:

Jak rozpalać grilla – zasady:

  1. Grill ustawiamy na równym podłożu, aby podczas grillowania się nie przewrócił.
  2. Nie rozpalamy go w zamkniętych pomieszczeniach, pod drzewami czy w pobliżu miejsc z substancjami łatwopalnymi.
  3. W zależności od zakładanego czasu grillowania dajemy odpowiednią ilość węgla lub brykietu.
  4. Układamy węgiel/brykiet w niewielki kopczyk i rozpalamy korzystając z rozpałki według zaleceń producenta.
  5. Po ok. 10 minut jak węgiel będzie rozżarzony i zniknie ogień przy pomocy szczypiec rozgarniamy węgiel po całej powierzchni grilla.
  6. Ruszt smarujemy olejem aby potrawy nie przywierały.
  7. Jeśli dysponujemy gałązkami jałowca możemy dodać go do węgla, dzięki temu uzyskamy niepowtarzalny aromat potraw.

Jeśli skorzystacie z powyższych porad z całą pewnością poradzicie sobie z rozpaleniem grilla.