Grillowanie to jedno z popularniejszych zajęć Polaków w ciepłe słoneczne weekendy. Jednak zanim przystąpimy do grillowania powinniśmy poznać parę zasad jak rozpalać grilla. Oprócz tego, że ma być smacznie to powinniśmy również zadbać o nasze bezpieczeństwo oraz osób przebywających w pobliżu.
Dla początkujących rozpalenie grilla może wydać się nie lada czynnością – nic bardziej mylnego, jeśli zastosujecie się do naszych porad pójdzie Wam to szybko i bez problemowo.
O tym czy wybrać węgiel drzewny czy brykiet przeczytacie w kolejnych wpisach, a tymczasem do dzieła – pora rozpalać grilla :)
Obejrzyj nasze filmy:
Jak rozpalać grilla – zasady:
- Grill ustawiamy na równym podłożu, aby podczas grillowania się nie przewrócił.
- Nie rozpalamy go w zamkniętych pomieszczeniach, pod drzewami czy w pobliżu miejsc z substancjami łatwopalnymi.
- W zależności od zakładanego czasu grillowania dajemy odpowiednią ilość węgla lub brykietu.
- Układamy węgiel/brykiet w niewielki kopczyk i rozpalamy korzystając z rozpałki według zaleceń producenta.
- Po ok. 10 minut jak węgiel będzie rozżarzony i zniknie ogień przy pomocy szczypiec rozgarniamy węgiel po całej powierzchni grilla.
- Ruszt smarujemy olejem aby potrawy nie przywierały.
- Jeśli dysponujemy gałązkami jałowca możemy dodać go do węgla, dzięki temu uzyskamy niepowtarzalny aromat potraw.
Jeśli skorzystacie z powyższych porad z całą pewnością poradzicie sobie z rozpaleniem grilla.