Krążki cebulowe – jak przygotować

Krążki cebulowe

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut.

Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów oraz przepis.

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżki suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Krążki cebulowe – przepis:

  1. Do miski rozbij jajko i dodaj mleko. Mieszaj trzepaczką dodając powoli mąki. Dopraw sola i pieprzem a także tymiankiem. Konsystencja ciasta powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe,
  2. Gotowe ciasto odstaw do lodówki na około 15 minut,
  3. Obierz cebulę i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm – 1 cm,
  4. Rozgrzej olej na patelni, krążki cebulowe włóż do ciasta, wymieszaj by ciasto pokryło całą powierzchnie cebuli i włóż na rozgrzana patelnię. Smaż krążki aż będą złotego koloru,
  5. Wyciągnij krążki na kuchenny papier i odtłuść z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.