Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut.
Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów oraz przepis.
Składniki:
- 4 duże cebule
- 60 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżki suszonego tymianku
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Krążki cebulowe – przepis:
- Do miski rozbij jajko i dodaj mleko. Mieszaj trzepaczką dodając powoli mąki. Dopraw sola i pieprzem a także tymiankiem. Konsystencja ciasta powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe,
- Gotowe ciasto odstaw do lodówki na około 15 minut,
- Obierz cebulę i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm – 1 cm,
- Rozgrzej olej na patelni, krążki cebulowe włóż do ciasta, wymieszaj by ciasto pokryło całą powierzchnie cebuli i włóż na rozgrzana patelnię. Smaż krążki aż będą złotego koloru,
- Wyciągnij krążki na kuchenny papier i odtłuść z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!