Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne.

Co więcej wątróbka ma bardzo wiele cennych składników i witamin. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, a także zawiera w sobie sporo żelaza. Pozwala uzupełnić nam jego niedobory przez co chroni nas przez anemią.

Przygotowanie wątróbki nie jest trudne, można przygotować ją z jabłkami, albo w klasyczny sposób z cebulką, a podać z dodatkiem puree ziemniaczanego.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (na 2 porcje)

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • odrobina wody (ok. 1/2 szklanki)
  • 2-3 ziemniaki
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany

Wątróbka drobiowa z cebulą – przepis

  1. Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy. Nie będzie nam wtedy pryskał olej na patelni.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Wątróbkę obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy) i smażymy na rumiany kolor na patelni.
  4. Do wątróbki dodajemy cebulę i smażmy aż stanie się szklista.
  5. Podlewamy całość wodą, dodajemy sos sojowy, odrobinę pieprzu i całość dusimy ok. 10 minut, aż wątróbka będzie miękka. Sosu nie zagęszczamy, bo zagęści się sam, bo wątróbka była obtaczana w mące.
  6. Podczas przygotowania wątróbki gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i całość ubijamy, aż powstanie nam puree ziemniaczane.
  7. Na talerzach układamy puree ziemniaczane oraz wątróbkę z cebulką.

Smacznego!