Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jeśli odpowiednio przygotujemy ten posiłek, to wątróbka drobiowa z cebulką może smakować jak wykwintne danie restauracyjne.
Co więcej wątróbka ma bardzo wiele cennych składników i witamin. Przede wszystkim jest bogata w witaminy z grupy B, a także zawiera w sobie sporo żelaza. Pozwala uzupełnić nam jego niedobory przez co chroni nas przez anemią.
Przygotowanie wątróbki nie jest trudne, można przygotować ją z jabłkami, albo w klasyczny sposób z cebulką, a podać z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (na 2 porcje)
- 400g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- mąka
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- odrobina wody (ok. 1/2 szklanki)
- 2-3 ziemniaki
- olej do smażenia
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
Wątróbka drobiowa z cebulą – przepis
- Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy. Nie będzie nam wtedy pryskał olej na patelni.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Wątróbkę obtaczamy w mące (nadmiar strząsamy) i smażymy na rumiany kolor na patelni.
- Do wątróbki dodajemy cebulę i smażmy aż stanie się szklista.
- Podlewamy całość wodą, dodajemy sos sojowy, odrobinę pieprzu i całość dusimy ok. 10 minut, aż wątróbka będzie miękka. Sosu nie zagęszczamy, bo zagęści się sam, bo wątróbka była obtaczana w mące.
- Podczas przygotowania wątróbki gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i całość ubijamy, aż powstanie nam puree ziemniaczane.
- Na talerzach układamy puree ziemniaczane oraz wątróbkę z cebulką.
Smacznego!