Nigdy się nie mogłem przekonać do wątróbki, jednak tym razem postanowiłem ją przygotować sam… z drobnymi podpowiedziami i… no właśnie wyszła mi tak pyszna, że może jednak się do niej przekonam, choć zdania nie zmienię – najlepszy jest sosik. Do tego przepisu wybrałem wątróbkę indyczą, która jest troszkę większa aniżeli wątróbka drobiowa.

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na wątróbkę indyczą:

  • 1 kg wątróbki indyczej
  • 4 średnie cebule
  • mąka
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny

Przepis na wątróbkę indyczą:

  1. Wątróbkę dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze części. Ja dzieliłem na 3 części.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Jak cebula zrobi się szklista przekładamy ją do garnka gdzie będziemy ją następnie dusili.
  3. Wątróbkę obtaczamy w mące z solą i szczyptą pieprzu, a następnie smażymy na odrobinie oleju (na tej samej patelni, na której smażyliśmy wcześniej cebulę). Obsmażamy ją z każdej strony. Następnie przekładamy ją do garnka z cebulą, dodajemy liście laurowe i 1 i 1/2 szklanki wody.
    Wodę możemy podgrzać najpierw na patelni na której smażyliśmy wątróbkę.
  4. Całość dusimy jeszcze przez ok. 20 minut na wolnym ogniu.

Klasyczny przepis na wątróbkę indyczą Klasyczny przepis na wątróbkę indyczą Klasyczny przepis na wątróbkę indyczą

Obejrzyj nasze filmy: