Grillowanie jest przez wiele osób nazywane „polskim sportem rodzinnym” od paru lat grillujemy znacznie częściej i znacznie więcej niż jeszcze kilkanaście lat temu. I nie ma w tym chyba nic złego zwłaszcza, że nadarza się okazja do wspólnego spędzenia czasu z rodziną, znajomymi. Decydując się na grillowanie powinniśmy wcześniej przygotować potrawy, który trafią na nasz ruszt. Marynata do karkówki na grilla sprawi, że Wasze mięso będzie soczyste, kruche i pełne aromatów.
Do przygotowania marynaty wykorzystamy dosłownie kilka „tanich” produktów, a przekonacie się jak bardzo zmieni się smak grillowanego mięsa.
Składniki
- jogurt naturalny (400g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- oregano
- zioła prowansalskie
Nasza rada:
Do przygotowania marynaty najlepiej wybrać rzadki jogurt.
Sos sojowy jest słony sam w sobie, więc nie musicie dodawać już do marynaty soli.Obejrzyj nasze filmy:
Marynata do karkówki na grilla – przepis
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, a następnie obtaczamy w niej pokrojoną w plastry karkówkę. Zamykamy ją w plastikowym pojemniku i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Nasza rada:
Karkówki nie rozbijamy, plastry powinny być dość grube, aby mięso zbytnie nie wyschło na ruszcie.
Smacznego!