Zasmażana kapusta kiszona świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Często podaje się ją do obiadów, ale również i kolacji. Nic więc dziwnego, że jest gościem na wielu przyjęciach. Kapusta może być podawana jako dodatek do surówki, można ją ugotować, lub usmażyć.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się także przetwory z nią, w tym przede wszystkim kapusta kiszona, którą wielu uwielbia. Kiszona wersja sprawdza się później jako dodatek do wielu dań, jedną z propozycji jest oczywiście kapusta kiszona zasmażana.
Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że wybierając kapustę, należy zdecydować się na w pełni zdrowe warzywo. Musi być pozbawiona zgniłych miejsc, ponieważ może mieć to wpływ na smak potrawy. Jeśli ktoś samodzielnie przygotowuje kapustę kiszoną, to warto zgromadzić odpowiednią ilość składników, ponieważ dzięki temu uda się ją przechować, bez obaw, że się zepsuje, zanim zostanie zużyta.
Obejrzyj nasze filmy:
W jaki sposób ją przygotować? Jakie składniki będą do tego potrzebne? O czym należy pamiętać?
Zasmażana kapusta kiszona składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 lub 3 cebule w zależności od wielkości
- 2 łyżki masła naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
- woda- należy nalać jej tyle, by cała kapusta była przykryta
- marchewka starta na dużych oczkach
Zasmażana kapusta kiszona przepis
Kapustę należy wrzucić do garnka. Jeśli jest surowa, to wcześniej należy zetrzeć ją na dużych oczkach. W przypadku kiszonej kapusty wystarczy ją wrzucić do garnka (wiele osób decyduje się na dodatkowe pocięcie nożem). Dodać należy listki laurowe, ale także ziele angielskie. Całość należy zalać zimną wodą, by zakrywała całą kapustę. Gotujemy około 40 minut, na niedużym ogniu i koniecznie pod przykryciem.
Podsmażamy cebulkę. Cebulkę należy dokładnie obrać, a następnie pokroić w drobniutką kostkę. Gdy tłuszcz na patelni będzie już rozgrzany, należy ją wrzucić, a następnie smażyć na średnim ogniu, aż stanie się rumiana. Całość należy mieszać, ponieważ w przeciwnym razie może się przypalić. Pod koniec smażenia dodaje się mąkę i smaży jeszcze przez około 2 minutki. Należy wyłączyć ogień.
Ugotowaną kapustę należy odcedzić, ale część wody warto zostawić. Warto dodać na patelnię ze zasmażką około pół szklanki wody tej z odcedzania. Bardzo intensywnie trzeba mieszać, ponieważ na tym etapie łatwo o przypalenie. Całość należy mieszać przez kilka minut na średnim ogniu, a na koniec doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowana kapusta spełni oczekiwania wielu gości. Można ją podawać zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i większych imprezach. Niezależnie od tego, jakie ma się doświadczenie w gotowaniu, jest to przepis, który sprawdzi się wręcz idealnie. Ogromne znaczenie ma jednak to, by pilnować mieszania potrawy w trakcie jej przygotowania, gdyż łatwo o przypalenie, jak i również zważenie, szczególnie po łączeniu ze sobą produktów. Jeśli tylko ma się troszkę czasu, warto testować taką umiejętność, a wszyscy będą zachwyceni smakiem. Doprawianie należy wykonać wedle własnego uznania, ponieważ wiadomo, że mamy różne gusta. Przepis sprawdza się zarówno przy surowej kapuście, jak i kiszonej.
Smacznego!