Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi polskich, tradycyjnych gołąbków? W sezonie zawsze szykuję gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki jest prosty i bardzo szybki, młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, więc ten obiad przygotujecie szybko.

Przeczytajcie przepis do końca i zobaczcie jak zrobić gołąbki z młodej kapusty, tak aby wyszły miękkie, soczyste i idealne w smaku.

Jakie gołąbki są znane w polskiej kuchni?

W polskiej kuchni jest wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie.

Obejrzyj nasze filmy:

Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody. Całość smaku dopełnia świeży koperek, którym możemy posypać danie.

Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?

Aby gołąbki były soczyste musimy użyć do ich przygotowania odpowiedniego mięsa mielonego. Nie polecam używania mięsa drobiowego, bo gołąbki mogą być suche. Najlepsze będzie mięso z łopatki, albo mięso mielone z karkówki.

Gołąbki z młodej kapusty zazwyczaj robimy z ryżem, w przypadku gołąbków wykorzystajcie najzwyklejszy biały ryż. Nie będą smaczne, jak użyjecie brązowego czy jaśminowego ryżu.

Przepisy na tradycyjne polskie obiady

Na blogu kulinarnym znajdziecie wiele tradycyjnych, polskich potraw. Chyba klasyką jest domowy bigos, albo klasyczny kotlet schabowy. Myślę, że koniecznie trzeba spróbować tych potraw.

Gołąbki z młodej kapusty składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • duża główka kapusty
  • 100g ryżu białego
  • 400ml bulionu
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 500g przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina majeranku
  • odrobina oregano

Gołąbki z młodej kapusty przepis

Zaczynamy od ugotowana ryżu. Możecie wykorzystać sypki ryż, lub taki w torebce. Osobiście najczęściej gotuję sypki ryż, nie skleja się i ma lepsze warunki do gotowania. Po ugotowaniu ryż odstawiamy do ostygnięcia.

Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, a następnie szklimy na patelni z odrobiną oleju. Uważajcie aby nie przypalić cebuli, bo będzie miała gorzki smak. Cebulę odsączamy po usmażeniu z nadmiaru oleju i wkładamy do miski. Dodajemy do niej również mięso, przyprawy i ryż.

Moim zdaniem najlepsze jest mięso z łopatki wieprzowej, ale możecie również wykorzystać mięso mieszane karkówka i szynka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy w misce do połączenia się składników.

Teraz kolej na ugotowanie kapusty. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Powinna ona stanowić około 1/2 garnka. Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do garnka, dziurą po głąbie dołem. Gotujemy 3 minuty i zdejmujemy z góry 2-3 liście. Zawijamy w nie odrobinę mięso. Po kolejnych 2-3 minutach zdejmujemy kolejne.

Na dnie drugiego garnka układamy posiekane pozostałe liście po kapuście, a na nich zwinięte gołąbki. Bardzo ważne jest aby układać je dość ściśle. Gołąbki zalewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

Do osobnego naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odrobinę buliony z gotowania gołąbków z młodej kapusty, mieszamy. Przecier wymieszany z bulionem wlewamy do gołąbków.

Gołąbki gotujemy w sosie pomidorowym przez 10-15 minut. Osobiście podaję gołąbki wraz z odrobiną posiekanej kapusty, młodymi ziemniakami oraz odrobiną sosu pomidorowego.

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty

Smacznego!