Błyskawiczny bigos

Błyskawiczny bigos

Jeśli naszła Was ochota na danie z kapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd.

Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać w całości.

Jeśli znudzi Wam się już sam bigos, możecie dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie.

Składniki

  • 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki)
  • 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego
  • 300 g kiełbasy
  • 300g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 400 ml wody
  • 100 ml czerwonego wina

Błyskawiczny bigos – przepis

  1. Na suchej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się tłuszcz. Przekładamy go bez tłuszczu do dużego garnka.
  2. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie delikatnie rumiana, przekładamy do garnka.
  3. Następnie na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę mięso. Jak będzie usmażone, również dodajemy do garnka.
  4. Na sam koniec na patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy do pozostałych składników.
  5. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy i w ten sposób wyciągniemy z niej pozostałe tam aromaty. Dodajemy do mięsa.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy.
  7. Kapusty nie odcedzamy z zalewy tylko dodajemy w całości do mięsa. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy.
  8. Podczas gotowania podlewamy od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Błyskawiczny bigos

Smacznego!

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.