Błyskawiczny bigos

Błyskawiczny bigos

Jeśli naszła Was ochota na danie z kapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd.

Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać w całości.

Jeśli znudzi Wam się już sam bigos, możecie dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie.

Składniki

  • 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki)
  • 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego
  • 300 g kiełbasy
  • 300g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 400 ml wody
  • 100 ml czerwonego wina

Błyskawiczny bigos – przepis

  1. Na suchej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się tłuszcz. Przekładamy go bez tłuszczu do dużego garnka.
  2. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie delikatnie rumiana, przekładamy do garnka.
  3. Następnie na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę mięso. Jak będzie usmażone, również dodajemy do garnka.
  4. Na sam koniec na patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy do pozostałych składników.
  5. Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy i w ten sposób wyciągniemy z niej pozostałe tam aromaty. Dodajemy do mięsa.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy.
  7. Kapusty nie odcedzamy z zalewy tylko dodajemy w całości do mięsa. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy.
  8. Podczas gotowania podlewamy od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Błyskawiczny bigos

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.