
Błyskawiczny bigos
Jeśli naszła Was ochota na danie z kapusty, skorzystajcie z przepisu na błyskawiczny bigos. Bigos nie będzie należał do najlżejszych dań, do jego przygotowania wykorzystamy również boczek, kiełbasę i schab. Oczywiście zamiast schabu użyjcie dowolnego innego mięsa wieprzowego, który w danej chwili będzie w promocji – może to być np. łopatka, karkówa itd.
Najlepszy bigos jest wielokrotnie odgrzewany, więc nie bójcie się go każdego dnia podgrzewać w całości.
Jeśli znudzi Wam się już sam bigos, możecie dodać go do łazanek, wyjdzie wam przepyszne danie… sprawdźcie.
Składniki
- 1 kg kapusty (kupcie taką w wiaderku np. z dodatkiem marchewki)
- 0,5 kg schabu lub innego mięsa wieprzowego
- 300 g kiełbasy
- 300g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek
- 400 ml wody
- 100 ml czerwonego wina
Błyskawiczny bigos – przepis
- Na suchej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się tłuszcz. Przekładamy go bez tłuszczu do dużego garnka.
- Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jak będzie delikatnie rumiana, przekładamy do garnka.
- Następnie na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone w kostkę mięso. Jak będzie usmażone, również dodajemy do garnka.
- Na sam koniec na patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy do pozostałych składników.
- Na patelnię wlewamy wino, podgrzewamy i w ten sposób wyciągniemy z niej pozostałe tam aromaty. Dodajemy do mięsa.
- Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy.
- Kapusty nie odcedzamy z zalewy tylko dodajemy w całości do mięsa. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy.
- Podczas gotowania podlewamy od czasu do czasu wodą, aby się nie przypaliła. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Smacznego!
Z pomidorami? Bardzo ciekawe rozwiązanie. Trzeba sprawdzić jak smakue
Hmm jeszcze takiego przepisu nie próbowałam