Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej.
Lemoniadę przygotujemy bardzo szybko, a oryginalny smak z całą pewnością nasz zachwyci.
Dlaczego warto przygotować lemoniadę?
Lemoniada z rozmarynem to jeden z najlepszych napoi, jakie wymyślone na wielkie upały. Szczególnie dobrze smakuje domowa lemoniada, która jest orzeźwiająca, a dodatek rozmarynu sprawi, że będzie wypełniona aromatem ziół.
Obejrzyj nasze filmy:
Trzeba próbować różnych połączeń smaków, a połączenie orzeźwiającej cytryny wraz z charakterystycznym smakiem rozmarynu tworzy idealne połączenie w postaci lemoniady z rozmarynem.
Zazwyczaj przygotowuję ją z dodatkiem odrobiny miodu, aby nie była za bardzo kwaśna.
Lemoniada z rozmarynem – dwie wersje
Możemy przygotować dwie wersje domowej lemoniady z ziołami. Pierwsza z nich to lemoniada z dodatkiem kostek lodu, które są po prostu do niej wrzucone. Druga wersja to smoothie z cytryną i rozmarynem.
Przygotowany napój z rozmarynem wlewam do blendera, dodaję sporo kostek lodu i blenduję. Musimy jednak pamietać, że powinniśmy mieć blender z możliwością kruszenia lodu.
Smaczne pomysły na domowe lemoniady
Na blogu kulinarnym znajdzie również pyszne przepisy na lemoniadę arbuzową i klasyczną lemoniadę z cytryny.
Która wersję lemoniady najbardziej lubicie?
Lemoniada z rozmarynem składniki
- 3 cytryny
- 1,5 l wody mineralnej
- 2 łyżki miodu
- 2 gałązki rozmarynu
- ewentualnie kostki lodu
Lemoniada z rozmarynem przepis
Zaczynamy od przygotowania soku z cytryny. Sok z dwóch cytryn wyciskamy do dzbanka. Możecie do tego wykorzystać ręczną wyciskarkę do cytrusów, albo po prostu przekroić cytrynę na pół i przy pomocy widelca czy łyżki wycisnąć sok.
Róbcie to nad sitkiem, aby pestki nie dostały się do soku. Sok z cytryn przelewamy do dzbanka i uzupełniamy wodą. Do dzbanka dodajemy również pokrojoną na plasterki trzecią cytrynę.
Do przygotowanej lemoniady z rozmarynem dodajemy dwie gałązki rozmarynu i odrobinę miodu rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Lemoniadę odstawiamy na około 15 minut, a następnie uzupełniamy dzbanek kostkami lodu.
Smacznego!