Smoothie z arbuza czyli prosty i bardzo szybki w przygotowaniu napój, który chłodzi i bardzo dobrze nawadnia w upalne dni. Podczas upałów musimy stale nawadniać organizm, aby nie utracić zbyt wiele wody.
Decydując się na smoothie z arbuza najlepiej jest wybrać arbuza, który nie ma pestek. Znacznie prościej będzie nam przygotować ten orzeźwiający napój.
Jak przygotować smoothie z arbuza?
Najważniejsza rzeczą jest odpowiednie wybranie arbuza. Jak wybrać dojrzałego arbuza? Bardzo ważne jest, aby był dojrzały i bardzo soczysty. Wtedy nasza lemoniada arbuzowa będzie jeszcze bardziej słodka i orzeźwiająca.
Obejrzyj nasze filmy:
Klasyczny koktajl z arbuza to połączenie arbuza, wody, soku z cytryny, jednak jak żar leje się z nieba możemy przygotować wersję napoju z arbuza, która jeszcze lepiej gasi pragnienie. Do klasycznego przepisu wystarczy dodać jednego zielonego ogórka.
Oba produkty, arbuz i ogórek składają się w dużej mierze z wody, zatem nasza lemoniada z arbuza i ogórka będzie super nawadniająca.
Pamiętajmy, że podczas dużych upałów powinniśmy pić o 1 litr wody więcej niż normalnie. Wodę pijemy w niewielkich ilościach, ale bardzo systematycznie.
Podczas upałów starajmy się unikać napoi słodzonych dużą ilością cukru, będą powodowały, że będzie nam się chciało jeszcze więcej pić.
Smoothie z arbuza składniki
- 0,5 kg arbuza
- 0,2 l wody
- sok z 1/2 cytryny
- kostki lodu
Smoothie z arbuza przepis
Przygotowanie koktajlu z arbuza nie jest trudne, a wręcz przeciwnie. Ten orzeźwiający napój możemy przygotować dosłownie w 2-3 minuty. Jeśli kupiliśmy już dojrzałego arbuza, to należy odkroić od zielonej skórki czerwoną część arbuza. Kroimy go w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera.
Dodajemy sok z cytryny, odrobinę wody i dużo, dużo kostek lodu. Bardzo często dodaję również kilka listków mięty, aby smoothie z arbuza było jeszcze mocniej orzeźwiające. Całość blendujemy.
Abyśmy jednak mogli przygotować koktajl z arbuza powinniśmy mieć blender z możliwością kruszenia lodu.
Przelewamy napój do buteleczek, albo ładnych szklaneczek, wkładamy rurkę i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego!