Sałatka z kurczakiem i fetą to propozycja na szybki posiłek na obiad. Sałatkę możemy przygotować dosłownie w 15 minut. Jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pokażę Wam jak przygotować jej podstawową wersję.

Jeśli macie ochotę możecie ją wzbogacić papryką, cebulą, parmezanem.

Aby jeszcze bardziej nadać smaku, kurczaka na chwilę przed smażeniem zamarynujemy w paprykowej marynacie. Zyska jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Dlaczego sałatka z kurczakiem i fetą jest tak smaczna?

Sałatkę z kurczakiem przygotowuję bardzo często na pyszny i szybki lunch. Idealnie doprawiona pierś z kurczakiem oraz chrupiące warzywa stanowią idealne połączenie. Sałatka z kurczakiem i fetą nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje.

Do przygotowania sałatki wykorzystuję mięso z kurczaka, jest ono bardzo delikatne, bardzo łatwo je przygotować. Mięso z kurczaka ma również niewiele kalorii, więc znajduje uznanie praktycznie w każdej diecie.

Sałatka z kurczakiem może być przygotowana dzień wcześniej, zapakować do pojemniczka i zabrać na następny dzień do pracy. Robiąc ją na świeżo, podaję ją wraz z chrupiącymi grzankami.

Jakie sałatki przygotować do pracy?

Na blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy na lunch. Jedną z takich propozycji jest sałatka wiosenna, albo pyszna sałatka ze szparagami.

Zatem do dzieła… robimy sałatkę z kurczakiem i fetą.

Składniki na marynatę

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • odrobina czarnego pieprzu

Te składniki to tylko lista moich propozycji, możecie wykorzystać dowolne inne, takie jakie lubicie najbardziej. Możecie dodać rozmaryn, albo tymianek. A może najdzie Was ochotą na odrobinę curry.

Sałatka z kurczakiem i fetą składniki (na 2 porcje)

  • dowolny miks sałat (ok. 200g)
  • 2 ogórki zielone gruntowe
  • 2 pomidory
  • 100g sera feta
  • 10 oliwek
  • niewielki ok. 200g filet z kurczaka
  • oliwa

Sałatka z kurczakiem i fetą przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka (możecie go również pokroić w paseczki) i mieszamy w marynacie. Odstawiamy go na około 15 minut. Po tym czasie smażymy na delikatnie złoty kolor na patelni. Nie dodajemy już oleju, ani oliwy bowiem była w marynacie. Nie chodzi nam przecież o to, aby potrawa była bardzo tłusta. Kurczaka po usmażeniu przekładamy na talerzyk, aby trochę ostygł. Dodanie ciepłego kurczaka na chrupiącą sałatę spowoduje to, że zmięknie i nie będzie tak smakowała.

Na talerzach układamy miks sałat, a następnie pokrojone w kostkę, albo półplasterki zielone ogórki gruntowe. Pomidory kroimy w kostkę i również dodajemy do naszej sałatki. Oliwki kroimy na połowę, albo w cienkie plasterki. Oliwki układamy na sałacie.

Ser feta kroimy w kostkę i również układamy na talerzu.

Na samym wierzchu układamy usmażonego i przestudzonego kurczaka. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Sałatka z kurczakiem i fetą
Sałatka z kurczakiem i fetą
IMG 6117

Smacznego!