Sałatka z kurczakiem i fetą to propozycja na szybki posiłek na obiad. Sałatkę możemy przygotować dosłownie w 15 minut. Jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Pokażę Wam jak przygotować jej podstawową wersję.
Jeśli macie ochotę możecie ją wzbogacić papryką, cebulą, parmezanem.
Aby jeszcze bardziej nadać smaku, kurczaka na chwilę przed smażeniem zamarynujemy w paprykowej marynacie. Zyska jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Dlaczego sałatka z kurczakiem i fetą jest tak smaczna?
Sałatkę z kurczakiem przygotowuję bardzo często na pyszny i szybki lunch. Idealnie doprawiona pierś z kurczakiem oraz chrupiące warzywa stanowią idealne połączenie. Sałatka z kurczakiem i fetą nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje.
Do przygotowania sałatki wykorzystuję mięso z kurczaka, jest ono bardzo delikatne, bardzo łatwo je przygotować. Mięso z kurczaka ma również niewiele kalorii, więc znajduje uznanie praktycznie w każdej diecie.
Sałatka z kurczakiem może być przygotowana dzień wcześniej, zapakować do pojemniczka i zabrać na następny dzień do pracy. Robiąc ją na świeżo, podaję ją wraz z chrupiącymi grzankami.
Jakie sałatki przygotować do pracy?
Na blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy na lunch. Jedną z takich propozycji jest sałatka wiosenna, albo pyszna sałatka ze szparagami.
Zatem do dzieła… robimy sałatkę z kurczakiem i fetą.
Składniki na marynatę
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu
Te składniki to tylko lista moich propozycji, możecie wykorzystać dowolne inne, takie jakie lubicie najbardziej. Możecie dodać rozmaryn, albo tymianek. A może najdzie Was ochotą na odrobinę curry.
Sałatka z kurczakiem i fetą składniki (na 2 porcje)
- dowolny miks sałat (ok. 200g)
- 2 ogórki zielone gruntowe
- 2 pomidory
- 100g sera feta
- 10 oliwek
- niewielki ok. 200g filet z kurczaka
- oliwa
Sałatka z kurczakiem i fetą przepis
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka (możecie go również pokroić w paseczki) i mieszamy w marynacie. Odstawiamy go na około 15 minut. Po tym czasie smażymy na delikatnie złoty kolor na patelni. Nie dodajemy już oleju, ani oliwy bowiem była w marynacie. Nie chodzi nam przecież o to, aby potrawa była bardzo tłusta. Kurczaka po usmażeniu przekładamy na talerzyk, aby trochę ostygł. Dodanie ciepłego kurczaka na chrupiącą sałatę spowoduje to, że zmięknie i nie będzie tak smakowała.
Na talerzach układamy miks sałat, a następnie pokrojone w kostkę, albo półplasterki zielone ogórki gruntowe. Pomidory kroimy w kostkę i również dodajemy do naszej sałatki. Oliwki kroimy na połowę, albo w cienkie plasterki. Oliwki układamy na sałacie.
Ser feta kroimy w kostkę i również układamy na talerzu.
Na samym wierzchu układamy usmażonego i przestudzonego kurczaka. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.


Smacznego!