Występuje w różnych wersjach, lecz klasyczna sałatka pieczarkowa składa się głównie z pieczarek, jajek ugotowanych na twardo, pora lub cebuli oraz majonezu z dodatkiem przypraw. Dobrze komponuje się także z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego.
Zamiast klasycznych pieczarek można użyć marynowanych, smak będzie bardziej wyrazisty i kwaśnosłodki.
Jak podać sałatkę pieczarkową?
Sałatka z pieczarek świetnie odnajdzie się na świątecznym stole wśród innych pysznych dań takich jak sałatka jarzynowa lub ryba w galarecie. Najlepiej smakuje na zimno, choć jest smaczna także bezpośrednio po przygotowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka pieczarkowa przepis ma niezwykle prosty, podsmażone pieczarki z dodatkiem soli należy połączyć z pokrojonym w kostkę jajkiem i pozostałymi składnikami. Popularne staje się ostatnio dodanie jabłka, które dodaje świeżości i chrupkości sałatce.
Sałatka pieczarkowa od wielu lat gości na polskich stołach, ma swoich wielbicieli, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez tego pysznego dania. Jest niezwykle łatwa w wykonaniu, a smak jest wyśmienity. Sałatkę pieczarkową bardzo często przygotowuję na wszelkiego rodzaju okazji – spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości, czy na szybkie, smaczne kolacje.
Jeśli jej wcześniej nie próbowaliście, to najwyższa pora… zobaczcie jak łatwo można ją przygotować.
Pomysły na pyszne sałatki
U mnie na blogu znajdziesz wiele pomysłów na pyszne sałatki. Wiosną polecam pyszną sałatkę wiosenną, a jak już lato będzie w pełni, na ryneczkach dostępne będą świeże owoce to sałatka owocowa nie tylko będzie pożywna, pełna witamin, ale również da orzeźwienie w te ciepłe letnie dni.
Sałatka pieczarkowa składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 3 cebule
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- olej
- 2-3 łyżki majonezu
Sałatka pieczarkowa przepis:
- Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej oczyszczone i umyte). Całość dusimy, aż odparuje woda z pieczarek. W trakcie duszenia doprawiamy całość solą i pieprzem.
- Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!