Sałatka pieczarkowa
Przystawki, przekąski, sosy

Sałatka pieczarkowa

Występuje w różnych wersjach, lecz klasyczna sałatka pieczarkowa składa się głównie z pieczarek, jajek ugotowanych na twardo, pora lub cebuli oraz majonezu z dodatkiem przypraw. Dobrze komponuje się także z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego.

Zamiast klasycznych pieczarek można użyć marynowanych, smak będzie bardziej wyrazisty i kwaśnosłodki.

Jak podać sałatkę pieczarkową?

Sałatka z pieczarek świetnie odnajdzie się na świątecznym stole wśród innych pysznych dań takich jak sałatka jarzynowa lub ryba w galarecie. Najlepiej smakuje na zimno, choć jest smaczna także bezpośrednio po przygotowaniu.

Sałatka pieczarkowa przepis ma niezwykle prosty, podsmażone pieczarki z dodatkiem soli należy połączyć z pokrojonym w kostkę jajkiem i pozostałymi składnikami. Popularne staje się ostatnio dodanie jabłka, które dodaje świeżości i chrupkości sałatce.

Sałatka pieczarkowa od wielu lat gości na polskich stołach, ma swoich wielbicieli, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez tego pysznego dania. Jest niezwykle łatwa w wykonaniu, a smak jest wyśmienity. Sałatkę pieczarkową bardzo często przygotowuję na wszelkiego rodzaju okazji – spotkania ze znajomymi, rodzinne uroczystości, czy na szybkie, smaczne kolacje.

Jeśli jej wcześniej nie próbowaliście, to najwyższa pora… zobaczcie jak łatwo można ją przygotować.

Pomysły na pyszne sałatki

U mnie na blogu znajdziesz wiele pomysłów na pyszne sałatki. Wiosną polecam pyszną sałatkę wiosenną, a jak już lato będzie w pełni, na ryneczkach dostępne będą świeże owoce to sałatka owocowa nie tylko będzie pożywna, pełna witamin, ale również da orzeźwienie w te ciepłe letnie dni.

Sałatka pieczarkowa – składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 cebule
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 2-3 łyżki majonezu

Sałatka pieczarkowa – przepis:

  1. Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (wcześniej oczyszczone i umyte). Całość dusimy, aż odparuje woda z pieczarek. W trakcie duszenia doprawiamy całość solą i pieprzem.
  2. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kosteczkę.
  3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  4. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowa

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze