Sałatka jarzynowa z szynką to chyba już kultowe danie, które bardzo często pojawia się na naszym stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Chyba nie ma osoby, która by nie próbowała tego przysmaku. Jest bardzo wiele wersji tej sałatki i składników, jakich się używa do jej wykonania. Wszystko zależy od regionu i pochodzenia. Czasem niektórzy dają ziemniaki, a inni cebulę zastępuję porem.
Pokażę Wam przepis, który od bardzo długiego czasu przygotowuje się u mnie w domu.
Składniki
- 4 marchewki
- 1 niewielki por
- 4 ogórki kiszone
- 3 pietruszki
- 4 jajka
- 2 -3 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puszka zielonego groszku
- 100g szynki
- 1/2 łyżeczki musztardy
Zarówno marchewkę i pietruszkę musimy wcześniej ugotować. Możecie wykorzystać warzywa z gotowania na przykład rosołu, bulionu. Trzeba je wyjąć wcześniej, po około 30 minut, bo nie można ich rozgotować.
Obejrzyj nasze filmy:
Sałatka jarzynowa z szynką – jak przygotować
Przygotowanie tej przystawki nie jest wcale takie trudne i skomplikowane. Tak naprawdę wymaga pokrojenia i wymieszania wszystkich składników. Tak więc zaczynamy… jak wspomniałem wcześniej, marchewka, pietruszka muszą być ugotowane wcześniej i wystudzone. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, następnie kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę również kroimy w kostkę. Pora należy pokroić w ćwierć plasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odcedzamy na sitku. Ogórki mogą mieć w sobie sporo zalewy, więc bardzo szybko sałatka podeszłaby wodą.
Kolejna do pokrojenia jest szynka, ją również kroimy w kostkę. Na samym końcu odcedzamy groszek. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, majonez i musztardę. Niektórzy rezygnują z dodatku musztardy, jednak delikatnie zaostrzy nam smak.
Całość mieszamy, próbujemy i jak jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Sałatkę warzywną przekładamy do miseczki i dekorujemy.
Smacznego!