Kiszenie to metoda stosowana na całym świecie ze względu na jej niski koszt i łatwy dostęp. Kiszonki są źródłem błonnika, soli mineralnych oraz wielu witamin. Zawierają duże ilości witaminy C, D oraz dostarczają sporej dawki potasu, cynku i żelaza.
Na czym polega kiszenie?
Jest to naturalny proces polegający na rozkładzie cukrów prostych na kwas mlekowy przy wykorzystaniu bakterii kwasu mlekowego. Aby przebiegł on prawidłowo potrzeba czasu. Żywność poddana temu procesowi zyskuje niepowtarzalny smak i nie traci swoich walorów zdrowotnych. Zostaje ona zakonserwowana w naturalny i ekologiczny sposób.
Co to jest kwaszenie?
Często można spotkać się z pojęciem kwaszonych produktów. Kwaszenie uznawane jest jako proces sztucznie przyspieszony, w którym używa się środków mających na celu przyspieszenie procesu fermentacji. W tym celu zalewa się produkty żywnościowe przygotowanymi roztworami, które sprawiają, że są one szybciej gotowe do spożycia. Jest to sposób na uzyskanie efektów kiszenia dużo niższym kosztem i w szybszym czasie.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytaj również: Błyskawiczny bigos
Co lepiej wybrać?
Zastanawiając się więc, który z tych produktów wybrać zdecydowanie lepiej zdecydować się na kiszonki. Są one zdrowsze i dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych i wspomagają jego właściwe funkcjonowanie. Do ich wyprodukowania nie używa się sztucznych dodatków, dlatego są one zdrowsze.